Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Augusztus 15. 21:06, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Újabb, majd három milliárdos fejlesztési forrásra nyújtott be pályázatot a város

Újabb, majd három milliárdos fejlesztési forrásra nyújtott be pályázatot a város

A TOP-os pályázatok második körének benyújtási határideje a mai napon járt le. Ennek apropóján Áldozó Tamás polgármester ismertette a nyolc benyújtott pályázatot és felidézte az első körben nyertes projekteket.

A második körben több mint 2,7 milliárd összértékű pályázati összeg nyerhető el. Íme röviden a nyolc benyújtott projekt (aki részleteiben megtekintené a dokumentumokat, az megteheti a Városházán).

  • Iparterület fejlesztése a Felsővárosban. 600 millió forintból a Szabó Dezső utcát építenék ki, csomópont létesítésével az elkerülő úton, valamennyi további infrastruktúra fejlesztésével. Ezen kívül beruházásokra alkalmas területek feltárását is célozza a projekt.
  • Turisztikai célú pályázat keretében egy reformkori utazást szeretnének mindenki számára felajánlani Petőfi és Jókai városában. A 200 milliós projektből úgynevezett tanösvényt alakítanának ki a reformkori emlékhelyek érintésével, valamint műemléki szempontból helyreállítanák a Petőfi és Jókai házat.

  • 218 millióból rekonstruálnák és bővítenék a Napsugár Bölcsődét.
  • A zöld város projekt második ütemében 574 millió forintból a Belső-Várkertben a Bakony-ér és a Várkert út közötti részén, valamint a Külső-Várkertben fenntartható közösségi tereket alakítanának ki és rehabilitálnák a zöld felületeket. A zöld város első ütemével és a barnamezős rekonstrukcióval együtt óriási terület szolgálná így a kikapcsolódást és a rekreációt Pápán.

  • 400 millióból fejlesztenék a Tapolca sétány, Anna tér, Tókert és Borsosgyőr csapadékvíz elvezető rendszereit
  • 410 millió forintra pályázik a város fenntartható közlekedésfejlesztésre, ennek keretében a Várkert út – Vajda lakótelep között épülne kerékpárút, felújítanák az Igalra vezető kerékpárutat, illetve körforgalmat építenének az Acsádi, Táncsics, Szabó Dezső utcák kereszteződésében, melybe új nyomvonalon a Bak Bottyán utcát is bevezetnék
  • A Türr István Gimnázium energetikai korszerűsítésére 236 millió forintra pályáznak, mely összeget várhatóan saját forrásból ki kell majd egészíteni. Az épület teljes megújításához a KLIK által benyújtott pályázat is hozzájárulhat. Hazai pályázati forrásból tornaterem építése is tervben van. A polgármester elmondta, a Csáky utca felújítása csak ezen projektek megvalósulását követően kezdődhet meg.

  • A Kisfaludy utcában egészségügyi alközpontot alakítanának ki csaknem 60 millió forintból. A korábbi bölcsőde épületében kapna helyet a jelenleg bérelt helyen, a Béke téren működő rendelő. Saját forrásból az épület környezetét is rendeznék – mondta el a városvezető.

Áldozó Tamás felidézte, a TOP első körében tíz pályázat nyert, egy pedig még elbírálásra vár. Összegszerűen ennek a tíz pályázatnak a keretében csaknem hat és fél milliárd forint fejlesztési pénz áramlik a pápai költségvetésbe, az elkövetkezendő években. A polgármester a szóban forgó tíz projekt megvalósítási szintjéről is beszélt a ma délutáni sajtótájékoztatón.

  • A legkisebb projektekkel tudnak a leggyorsabban haladni. A Huszár lakótelepi orvosi rendelő megújításával kapcsolatban jogerős építési engedéllyel rendelkeznek, jelenleg a nyilvános közbeszerzési eljárás keretében a kivitelező kiválasztása zajlik. A tervek szerint szeptember 11-én a munkaterület átadása is megtörténhet. A rendelő környezetének rendezését saját forrásból valósítja meg az önkormányzat.

  • A volt vérellátó épületének átalakítása és megújítása kapcsán elhangzott, a mai napon adták be az építési engedély-kérelmet, az engedély birtokában írják majd ki a nyilvános közbeszerzési eljárást, majd novemberre tervezik a munkaterület átadását. Az épület környezetét szintén saját forrásból újítanák meg, a parkolási lehetőséget pedig jelentősen növelnék. Az épületben a Fogyatékkal Élők Nappali Intézete, valamint a Családi és Gyermekjóléti Szolgálat kap majd helyet.
  • A többi nyolc projekt esetében közbeszerzési eljárás van folyamatban, a tervező kiválasztására. Ez a folyamat augusztus végén zárul majd le. A kiválasztott tervező munkáját követően lehet engedélyeztetni az építést, a városvezető bízik abban, hogy több esetben ez még az idei évben megvalósulhat.
  • A számos beavatkozási pontot érintő közlekedésfejlesztési projekt esetében több gyalogátkelő megépítésére már korábban rendelkeztek engedéllyel, így ezek már az ősszel megépülhetnek.

Nem TOP-os projekt, de hamarosan elinduló fejlesztés a 650 milliós útfelújítási program is.

  • A Jókai utca esetében a kivitelező kiválasztására irányuló nyílt közbeszerzési eljárás elindítása zajlik. Az út alatti közművek kiváltását másfél hónapja megkezdték, ezzel szeptember végére végeznek. Ezután kezdődhet az út, járda és zöldterület építése.

  • A nem engedélyköteles beruházások közé tartozik (jórészt burkolatcseréről van csak szó) a Török Bálint, a Vásár, a Várkert, a Gróf és a Korona utca, illetve a Korvin utca egy része. Ezeken a helyeken már szeptember elején megindulhat a kivitelezés.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.