Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 21. 11:54, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

3 millió forintból modernizálják az állandó tárlatot, amely nem az első kiállítása a múzeumnak, amely új köntösben várja majd a látogatókat.

Nagy L. István múzeumigazgatótól megtudtuk, a Kubinyi Ágoston program pályázatán nyert el az intézmény 3 millió forintos támogatást, a Kékfestő Múzeum szárító épületének emeleti helyiségeiben található állandó kiállítás megújítására. Mint mondta, ez egy hosszabb távú terv része, amely a múzeum valamennyi állandó kiállításának megújítását célozza. Ennek a tervnek a keretében újultak meg korábban a „Kékkel festett mesterség” és a „Lójárgányos mángorló” című tárlatok is.

A múzeumigazgató hozzátette, a kiállítást korszerűnek és interaktívnak tervezik, amely a lehető legtöbb érzékszervére tud majd hatni a látogatóknak. - A kiállítás arcát szeretnénk megújítani, olyan installációs és világítástechnikai eszközöket használva, amelyekkel a mai szem számára is tetsző kiállítás jön létre, de a felújítás során szem előtt tartjuk a kiállítási tárgyak állagmegóvását is. Az új kiállítás várhatóan a jövő év márciusára készül majd el - mondta el az igazgató.

Psenák Emese etnográfus elmondta, három helyiséget, a Perrotine és tarkázó szobát, amelyekben a gépi és kézi mintázás munkafolyamatait, eszközeit mutatják be, valamint az úgynevezett laborszobát, ahol a kékfestésben használt festőnövényekkel, a kék mellett más színek előállításával, titkos receptjeivel ismerkedhetnek majd meg a látogatók. Az etnográfus hozzátette, interaktív elemeket, játékokat is tartalmaz majd a kiállítás.

Vonnák Andrea sok konkrétumot nem akart elárulni a kiállításhoz tervezett játékokról. Azt mondta, hogy egy jó kiállításban a látogatók önállóan is fel tudják fedezni és tudják használni a kihelyezett eszközöket. Annyit elárult, hogy a laboratóriumba terveznek egy szófelhőt, amelyhez számos játék kapcsolódik majd.

Aki még a régi tárlatot szeretné megnézni, az néhány napig megteheti, október 23-án pedig ingyenes nyitva tartással várja a kiállítás a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.