Városlista
2020. július 14, kedd - Őrs

Hírek

2019. Október 21. 11:54, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

3 millió forintból modernizálják az állandó tárlatot, amely nem az első kiállítása a múzeumnak, amely új köntösben várja majd a látogatókat.

Nagy L. István múzeumigazgatótól megtudtuk, a Kubinyi Ágoston program pályázatán nyert el az intézmény 3 millió forintos támogatást, a Kékfestő Múzeum szárító épületének emeleti helyiségeiben található állandó kiállítás megújítására. Mint mondta, ez egy hosszabb távú terv része, amely a múzeum valamennyi állandó kiállításának megújítását célozza. Ennek a tervnek a keretében újultak meg korábban a „Kékkel festett mesterség” és a „Lójárgányos mángorló” című tárlatok is.

A múzeumigazgató hozzátette, a kiállítást korszerűnek és interaktívnak tervezik, amely a lehető legtöbb érzékszervére tud majd hatni a látogatóknak. - A kiállítás arcát szeretnénk megújítani, olyan installációs és világítástechnikai eszközöket használva, amelyekkel a mai szem számára is tetsző kiállítás jön létre, de a felújítás során szem előtt tartjuk a kiállítási tárgyak állagmegóvását is. Az új kiállítás várhatóan a jövő év márciusára készül majd el - mondta el az igazgató.

Psenák Emese etnográfus elmondta, három helyiséget, a Perrotine és tarkázó szobát, amelyekben a gépi és kézi mintázás munkafolyamatait, eszközeit mutatják be, valamint az úgynevezett laborszobát, ahol a kékfestésben használt festőnövényekkel, a kék mellett más színek előállításával, titkos receptjeivel ismerkedhetnek majd meg a látogatók. Az etnográfus hozzátette, interaktív elemeket, játékokat is tartalmaz majd a kiállítás.

Vonnák Andrea sok konkrétumot nem akart elárulni a kiállításhoz tervezett játékokról. Azt mondta, hogy egy jó kiállításban a látogatók önállóan is fel tudják fedezni és tudják használni a kihelyezett eszközöket. Annyit elárult, hogy a laboratóriumba terveznek egy szófelhőt, amelyhez számos játék kapcsolódik majd.

Aki még a régi tárlatot szeretné megnézni, az néhány napig megteheti, október 23-án pedig ingyenes nyitva tartással várja a kiállítás a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 14. 09:05, kedd | Helyi

Ezek a csapatok lesznek a Perutz ellenfelei az NB III nyugati csoportjában

A Magyar Labdarúgó Szövetség versenybizottsága elkészítette az NB III-as labdarúgó bajnokság 2020/2021-es idényének csoportbeosztásait. A 60 klub három 20 csapatos csoportban küzd meg egymással.

2020. Július 10. 14:05, péntek | Helyi

Csak az idei év végére lesz rend a Wesselényi utcában

Igaz, addigra teljes szélességében új burkolatot kap az úttest.

2020. Július 10. 10:00, péntek | Helyi

Táboros gyerekek jártak a Pápai Rendőrkapitányságon

A rendőrök bűn- és baleset-megelőzési foglalkozást tartottak.

2020. Július 09. 11:16, csütörtök | Helyi

Újra működik a szökőkút a Fő téren

Az utolsó simításokat végzik a márciusban megrongálódott szökőkút javítási munkálatai során.