Városlista
2019. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2019. Október 21. 11:54, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

Újabb állandó kiállítás újul meg a Kékfestő Múzeumban

3 millió forintból modernizálják az állandó tárlatot, amely nem az első kiállítása a múzeumnak, amely új köntösben várja majd a látogatókat.

Nagy L. István múzeumigazgatótól megtudtuk, a Kubinyi Ágoston program pályázatán nyert el az intézmény 3 millió forintos támogatást, a Kékfestő Múzeum szárító épületének emeleti helyiségeiben található állandó kiállítás megújítására. Mint mondta, ez egy hosszabb távú terv része, amely a múzeum valamennyi állandó kiállításának megújítását célozza. Ennek a tervnek a keretében újultak meg korábban a „Kékkel festett mesterség” és a „Lójárgányos mángorló” című tárlatok is.

A múzeumigazgató hozzátette, a kiállítást korszerűnek és interaktívnak tervezik, amely a lehető legtöbb érzékszervére tud majd hatni a látogatóknak. - A kiállítás arcát szeretnénk megújítani, olyan installációs és világítástechnikai eszközöket használva, amelyekkel a mai szem számára is tetsző kiállítás jön létre, de a felújítás során szem előtt tartjuk a kiállítási tárgyak állagmegóvását is. Az új kiállítás várhatóan a jövő év márciusára készül majd el - mondta el az igazgató.

Psenák Emese etnográfus elmondta, három helyiséget, a Perrotine és tarkázó szobát, amelyekben a gépi és kézi mintázás munkafolyamatait, eszközeit mutatják be, valamint az úgynevezett laborszobát, ahol a kékfestésben használt festőnövényekkel, a kék mellett más színek előállításával, titkos receptjeivel ismerkedhetnek majd meg a látogatók. Az etnográfus hozzátette, interaktív elemeket, játékokat is tartalmaz majd a kiállítás.

Vonnák Andrea sok konkrétumot nem akart elárulni a kiállításhoz tervezett játékokról. Azt mondta, hogy egy jó kiállításban a látogatók önállóan is fel tudják fedezni és tudják használni a kihelyezett eszközöket. Annyit elárult, hogy a laboratóriumba terveznek egy szófelhőt, amelyhez számos játék kapcsolódik majd.

Aki még a régi tárlatot szeretné megnézni, az néhány napig megteheti, október 23-án pedig ingyenes nyitva tartással várja a kiállítás a látogatókat.

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 22. 17:34, péntek | Helyi

Elfogták a gázolót, aki egy idős férfit ütött el, majd elhajtott

Segítségnyújtás elmulasztása miatt indult büntetőeljárás a 28 éves férfi ellen.

2019. November 22. 08:11, péntek | Helyi

Több mint 40 ezer fát ültetnének el Pápa határában

Az Öreghegy előterében található több hektáros terület lehet az egyik lehetséges helyszíne egy új erdő kialakításának.

2019. November 21. 21:00, csütörtök | Helyi

Kigyulladt egy épület a Gróf úton

A város hivatásos tűzoltói eloltották a lángokat.

2019. November 21. 17:15, csütörtök | Helyi

Hamis rendszámú, engedély nélkül elvitt autóval okozott ittasan balesetet Csóton

Egy 20 éves pápai férfi ellen egyedi azonosító jellel visszaélés, egy 21 éves bakonyszücsi lakos ellen pedig jármű önkényes elvétele és ittas járművezetés miatt folyik nyomozás a Pápai Rendőrkapitányságon.