Városlista
2020. január 18, szombat - Piroska

Hírek

2019. Szeptember 03. 14:54, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Új városrészi központot alakítanának ki egykori pápai iparterületeken

Új városrészi központot alakítanának ki egykori pápai iparterületeken

Áldozó Tamás polgármester ma a negyedik pontját ismertette az Esterházy2035 elnevezésű városfejlesztési tervnek.

Ez a pont a város 100-150 éve kialakult ipari övezetének (az Elekthermax és a Pápai Textilgyár egyes telepeiről van szó) a rehabilitálását, új városrészi központ kialakítását célozza - írja a városvezető hozzátéve, már csak tartalma és a beavatkozás komplexitása miatt is hosszú előkészítést, alapos tervezést és rengeteg munkát kíván ez a projekt.

Ugyanakkor a polgármester szerint a rehabilitációnak sem városképi, sem településszervezési-üzemeltetési, sem városfejlesztési szempontból nincs alternatívája, mivel ha nem történik meg a beavatkozás, akkor félő, hogy a területből tartósan rozsdaövezet alakul ki. Ezt mindenképp meg kell előznünk, a terület értékes épületeit pedig meg kell mentenünk - fogalmaz Áldozó Tamás.

Áldozó Tamás a pápai Millenáris elnevezést használja a volt iparterületek megújítása kapcsán. -A volt Dohánygyár (Béke tér – Esterházy út) és az egykori Perutz, majd Pápai Textilgyár (Kisfaludy utca – Arany János utca – Tompa Mihály utca által határolt) területén lévő használaton kívüli üzemcsarnokok, szabad felületek rehabilitációja elsősorban közösségi kulturális, szabadidős és lakhatási céllal. A beavatkozás eredményeképp a mai leromlott terület jellegtelen üzemépületeit lebontjuk, a dohánygyári épületeket és az Arany János utca-Kisfaludy utca sarkán található egykori csévelő-fonoda épületét rehabilitáljuk, a közöttük levő területeken pihenőövezetet alakítunk ki játszótérrel, sétánnyal, közparkkal. A rehabilitált épületekben intézményeket, kulturális- és rendezvényközpontot, a textil-, a dohányipar és a háztartásikészülék-gyártás történetét bemutató múzeumot, továbbá lakásokat alakítunk ki - írja a polgármester.

A városrész rehabilitációja, a leromlott iparterületek megszüntetése és új funkciókkal történő ellátása lendületet adna a városrész fejlődésének, újbóli benépesedésének. A város olyan új súlypontja alakulna ki, ami nagyon hosszú időre szólóan alakítaná át a város térszerkezetét, a kulturális fogyasztási szokásokat, a szabadidő kulturált eltöltésének lehetőségeit - olvasható a bejegyzésben.

Az Esterházy2035 városfejlesztési koncepció korábbi pontjait ITT találja.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 18. 07:28, szombat | Helyi

Árokba borult egy autó Nyárád és Nemesszalók között

Lesodródott az úttestről és az út menti árokba borult egy személyautó péntek délután, a 834-es út Nyárád és Nemesszalók közötti szakaszán.

2020. Január 17. 09:43, péntek | Helyi

Ne csak egy kis felületet kaparjon le!

A jármű szélvédőjéről a pára, a jég és a hó teljes eltakarítása a járművezető kötelessége – erre hívja fel a figyelmet a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.

2020. Január 16. 20:22, csütörtök | Helyi

Lakástűzben meghalt egy férfi a Vak Bottyán utcában

Meghalt egy ember Pápán, miután a Vak Bottyán utcában levő ház egyik helyiségében tűz keletkezett - írja a Veol.hu.

2020. Január 16. 12:15, csütörtök | Helyi

Kannabisz volt a Pápán lefoglalt kábítószergyanús anyag

Az egyik belvárosi lakótelep parkolójában talált anyagról az előzetes szakvélemény megállapította, hogy THC-t tartalmaz, vagyis kannabisz volt a lefoglalt egy kilogramm anyag.