Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Február 13. 11:17, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Új mobil sebességmérők jelentek meg Pápán!

Új mobil sebességmérők jelentek meg Pápán!

A pápai rendőrök 2022-ben 1510 alkalommal intézkedtek sebességtúllépés miatt - írja a rendőrség.

A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén az anyagi kárral és a személyi sérüléssel járó balesetek leggyakoribb okaként a gyorshajtás jelentkezik, ezt követi az elsőbbség meg nem adása és a kanyarodási szabályok megsértése. A passzív biztonsági eszközök, úgy mint a biztonsági öv vagy a gyermekbiztonsági rendszer használata ugyan a baleseteket nem előzi meg, ám egy ütközés esetén jelentősen csökkentheti a sérülés fokát vagy akár a halálos kimenetelt.

A Pápai járásban 2022. január 1-jétől 2023. február 10-ig 15 gyalogosan közlekedő személy vált közlekedési baleset áldozatává. Közülük 4-en súlyos sérülést szenvedtek, 2 fő pedig életét vesztette.

A sebesség helyes megválasztását a pápai rendőrök napi szinten sebességméréssel kontrollálják. Ebben nagy segítség, hogy Pápa Város Önkormányzata 3 traffiboxot alakított ki a baleseti helyzetre figyelemmel, valamint a helyi igényeknek megfelelően. Bár a közlekedők számára egyértelmű a sebességmérő műszerek helyszíne, ennek ellenére mégis sokan megszegik a közlekedési szabályokat. A pápai rendőrök 2022-ben 1510 alkalommal intézkedtek sebességtúllépés miatt.

A Pápai Rendőrkapitányság kiemelt célja, hogy a jövőben fokozottan ráirányítsa a gépjárművezetők figyelmét a megengedett sebesség betartásának fontosságára, valamint a gyalogosok védtelenségére és biztonságuk növelésére. Ennek érdekében 2023 februárjában és márciusában akciósorozatot indít, amelynek keretében naponta 1-2 órában, valamint havonta két alkalommal több órán át, nagyobb rendőri erők bevonásával ellenőrzik a gépkocsik sebességét, továbbá a passzív biztonsági eszközök használatát és a gyalogos-átkelőhelyekhez kapcsolódó közlekedési szabályok betartását.

A traffiboxok közelében a sebesség helyes megválasztását az egyenruhások nem csak szankciókkal, hanem úgynevezett mobil sebességkijelző táblák működtetésével is próbálják betartatni.

A gyalogos balesetek megelőzése érdekében az alábbiakra hívjuk fel a gépjárművezetők figyelmét:
• A gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, iskolák előtti útszakaszokat kiemelt figyelemmel és mérsékelt sebességgel közelítsék meg! Esős időben, valamint a kora reggeli és az esti sötétségben erre fokozottan ügyeljenek!
• Korlátozott látási viszonyok esetén a bevilágított útszakasz mértékét nagyban lecsökkenti, ha a gépjármű világítása nem megfelelő, például az első lámpák közül csak az egyik világít. A napi első elindulás előtt mindig ellenőrizzék a jármű világító- és fényjelző berendezéseinek működőképességét és rendszeresen tisztítsák is meg azokat!
• A menet közben kézben tartott mobiltelefon használata – amellett, hogy közlekedési szabályba ütközik – figyelemelterelő hatása miatt jelentősen megnövelheti a közlekedési balesetek, így a gyalogos elütések kockázatát is. Ha teheti, forgalmasabb útszakaszokon vagy a reggeli csúcsforgalomban még kihangosító használatával se telefonáljon, hogy csak a vezetésre koncentrálhasson!
• Az autók belső tükrére aggatott csecsebecsék nagymértékben gátolhatják a gépjárműből történő megfelelő kilátást, ezért kerülje azok elhelyezését!
…hogy mindenki hazaérjen!

Fotó: Bakos László - Facebook

Címkék: rendőrség, traffipax

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.