Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 04. 12:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Új kötet Magyarország kulturális értékeiről és történelméről

Új kötet Magyarország kulturális értékeiről és történelméről

A magyar kulturális értékek tablójának, összegző jellegű műnek szánják az alkotók a Pillantás Magyarországra című kötetet, amely a Scolar Kiadónál jelent meg.

Illés Andrea, a könyv szerkesztője az MTI-nek elmondta: céljuk egy átfogó munka megalkotása volt, amelyből az olvasók ízelítőt kaphatnak Magyarország kulturális állapotáról.
Felidézte, hogy a kötet előzménye a Magyarország világörökségei című album, amely nyolc éve jelent meg, és azóta is a kapható. A szerkesztő szerint a Pillantás Magyarországra ennél átfogóbb vállalkozás, hiszen a kötet természeti, kulturális örökségek mellett bemutatja az ország történelmét is, a honfoglalás korától napjainkig.
A Magyarország arcai című fejezetben kaptak helyet a "kulturális ínyencségek" - emelte ki Illés Andrea. A könyv témakörök szerint tekinti át Magyarország sokszínűségét a kultúra tágabb értelmezésében, így a zenei, építészeti, irodalmi, filmes kitekintő mellett külön fejezet foglalkozik a természeti kincsekkel, a világörökségi védettséget élvező értékekkel, a gasztronómiával, a sporttal vagy például a vallási közösségekkel.
"Szerettünk volna a turisztikai könyvek mellé egy olyan jól forgatható kötetet, amelyből minden megtudható. A könyv bemutatja mindazt, amire büszkék lehetünk és ami érdekes lehet egy külföldi számára" - tette hozzá a szerkesztő. Megjegyezte, hogy természetesen nem fért el minden a mintegy 300 oldalon, de igyekeztek valamennyi magyar unikumot bemutatni, Lajkó Félixtől a romkocsmákig.
A könyv történelmi áttekintőjét történészek, a Történettudományi Intézet és a Közép-Európai Egyetem munkatársai, valamint Gyarmati György, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója írta, a kulturális fejezeteket a témakörök szakértői, írók, zenészek, újságírók közreműködésével állították össze.
A kötetet mintegy ezer fotó illusztrálja, a képeket például a Magyar Távirati Iroda archívumából vásárolták, emellett több fotós - például Gordon Eszter, Csiffáry Gabriella - segített a képanyag összeállításában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk