Városlista
2020. július 7, kedd - Appolónia

Hírek

2020. Május 27. 13:09, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Új eljárásrend lépett életbe a pápai kórházban

Új eljárásrend lépett életbe a pápai kórházban

A kórház főigazgatója hangsúlyozta, mindenkinek új időpontot kell kérnie - a sürgős beutalóval rendelkező betegeknek is - a vizsgálatokhoz, mivel az előzőleg megkértek törlésre kerültek.

2020. május 4-el új eljárásrend lépett életbe mind a járó, mind a fekvőbeteg
ellátásban. A koronavírus megbetegedések számának alakulása lehetővé tette az egészségügyi ellátások óvatos újraindítását. A pápai Gróf Esterházy Kórház- és Rendelőintézeti Szakrendelőben első ütemben a COVID-19 átvitel szempontjából alacsonyabb kockázatot jelentő, egyben a beteg egészségügyi állapota szempontjából sürgősebb beavatkozások és vizsgálatok elvégzését helyezik előtérbe. Az enyhítés célja a járóbeteg ellátás biztosítása, a rendelések fokozatos visszaállításával oly módon, hogy a telefonon történő konzultáció szükségessége az ellátás rendszerében fennmaradjon - tudtuk meg Töreki-Vörös Ibolyától. A kórház főigazgatója hangsúlyozta, mindenkinek új időpontot kell kérnie a vizsgálatokhoz, mivel az előzőleg megkértek törlésre kerültek.

Az új eljárásrend értelmében:

- Az orvos-beteg találkozások számának, és időtartamának minimalizálása miatt óránként 4 beteg ellátására nyílik lehetőség.

- A vizsgálatok előtti telefonos orvosi konzultáció, valamint a kartonozóban kért előjegyzésre van szükség.

- A szakrendelések kizárólag előjegyzés alapján vehetők igénybe.

- A betegektől azt kérik, első körben telefonon keressék a szakrendelést. Az így folytatott konzultáció eredménye az is lehet, hogy személyesen nem kell felkeresni a rendelést, adott esetben receptírás is megvalósulhat e-recept formájában.

- Amennyiben szükséges a személyes találkozás, időpontra hívják be a betegeket. A beléptetés miatt a megadott időpont előtt kb. 10-15 perccel korábban érdemes megérkezni.

- A sürgős ellátásokhoz pl. szemészet, laborvizsgálatok stb. is időpont egyeztetés
szükséges.

- A népegészségügyi szűrővizsgálatok újraindulhatnak.

A főigazgató hangsúlyozta, a veszélyhelyzet nem múlt el. A betegellátás újraindítása nem azt jelenti, hogy az élet visszatért a régi kerékvágásba, hanem szigorú szabályokat, és azok betartását hozza magával. Az élet újraindítása, az enyhítések nem szabad, hogy ezt elfeledtessék velünk. - Továbbra is nagyon fontos a higiénés, valamint távolságtartás szabályainak a betartása. Ennek érdekében várótermeinkben korlátozott számú beteg tartózkodhat. Mindenkitől kérjük ennek elfogadását és kellő türelmet hozzá. A vizsgálat előtt, a rendelőbe érkezéskor lázmérés, kézfertőtlenítés történik, és egy kérdéssorra kell válaszolni a COVID-19 érintettség kizárása céljából. Orr-szájmaszk viselete kötelező az intézmény teljes területén, amely két bejáraton, a Jókai és a Séllyei utca felől lehet megközelíteni - mondta el Töreki-Vörös Ibolya.


Vannak olyan magas kockázatú beavatkozások, amelyekhez a Szakmai
Kollégiumok Tagozatainak javaslata alapján a kezelőorvos dönti el, hogy
szükséges-e az úgynevezett PCR vizsgálat (teszt) elvégzése. Amennyiben szükséges a tesztelés, a mintavételhez külön vizsgálót alakítottak ki, mely előjegyzés alapján működik.

- Az elmúlt időszak próbára tett bennünket, bennünket, akik az egészségügyben szolgálunk, a betegeket szolgáljuk. Teljesen át kellett szerveznünk kórházunk életét. Folyamatosan képeztük dolgozóinkat, minden szinten, hogy fel tudjunk készülni arra, amire nem lehet, mert nem ismerjük. Példaértékűen együttműködtünk az alapellátással és a szociális intézményekkel, egymás munkáját segítve. Köszönjük betegeink megértését és türelmét, megértették, hogy a „járványhelyzet" kellemetlenségekkel jár. A mindennapok helytállásában sokan segítettek nekünk -mondta a kórház főigazgatója, köszönetet mondva a megtapasztalt társadalmi összefogásért is, amely sokat jelentett a kórház dolgozóinak. Kaptunk védőfelszereléseket, orr-száj maszkokat, overálokat, kesztyűket, arcvédőket, légtér-fertőtlenítéshez ózongenerátort, plazma-légfertőtlenítőt, de érkezett élelmiszer, ásványvíz, üdítő, és meleg étel felajánlás, valamint pénzadomány is a kórházba.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 07. 11:29, kedd | Helyi

Rendőrkézen az ittas sofőr

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

2020. Július 06. 17:09, hétfő | Helyi

Rámpát készítettek a vasúti aluljáró lépcsőihez

Régi igénye volt a környékbelieknek és az utasoknak egy rámpa, hiszen sokan járnak arra kerékpárral, babakocsival, vagy kerekes bőrönddel.

2020. Július 06. 17:02, hétfő | Helyi

Tyúkokat lopott az egyik pápai ház udvaráról

Lopás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a többszörösen büntetett előéletű 60 éves férfival szemben, aki 2020 májusában az egyik pápai családi ház udvarából tyúkokat lopott.

2020. Július 04. 22:18, szombat | Helyi

Szívemhez szorítom – Beck Zoli volt a vendég

A 30Y zenekar frontembere volt a Szívemhez szorítom rendezvénysorozat összejövetelének vendége, a Pannonia Reformata Múzeum udvarán.