Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 01. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új élet kezdődik az önkormányzatoknak

Új élet kezdődik az önkormányzatoknak

Tiszta lappal vághatnak neki a következő éveknek az önkormányzatok: lezárult a kormányzat adósságkonszolidációjának negyedik üteme is. Az adóssággal nem rendelkező településeket is kompenzálják, ha március 6-ig benyújtják igényüket - írja a Napi Gazdaság.

Lezárult az adósságot felhalmozó önkormányzatok konszolidációja, így idei költségvetésüket már hiány, valamint tőke- és kamatterhek nélkül tervezhetik − jelentette be Tállai András. A Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára felelevenítette a többlépcsős folyamat állomásait: az elmúlt években összesen 1210 milliárd forintot ruháztak át az államra, ami elsőként a megyei jogú városokat érintette − ennek során 189 milliárd forint adósságtól szabadultak meg a települések. Következő lépésként 85 milliárd forintot vállalt át az állam 1420, ötezres lélekszámúnál kisebb település önkormányzatától és tíz többcélú kistérségi társulástól. Tavaly júniusban az ötezer feletti lakosú településeket konszolidálták, az önkormányzatok adósságának 40−70 százalékos mértékéig − ez 614 milliárd forintot jelentett. Az ügyletek száma meghaladta az 1800-at.

Március elsejétől tehát új élet kezdődik az említett önkormányzatok életében, de a kedvező folyamatból az eladósodást elkerült településeket sem hagyják ki. Az 1176 önkormányzat kompenzációjára az idei központi költségvetésben 10 milliárd forintot különítettek el. Az elkövetkező négy év alatt összesen 50 milliárd forintot kapnak ezek a városok. A támogatás igénylésének módját belügyminisztériumi rendeletben szabályozzák: a pénzt a többi között út- és hídfelújításra, önkormányzati, kulturális, nevelőpedagógiai intézmények energetikai és általános korszerűsítésére, valamint településrendészeti célokra lehet majd fordítani. Az igényeket március 6-ig kell a tárcához benyújtani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.