Városlista
2020. október 1, csütörtök - Malvin

Hírek

2020. Augusztus 08. 12:37, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Új 83-as út: Ősszel kezdődhet a kivitelezés!

Új 83-as út: Ősszel kezdődhet a kivitelezés!

Szombaton délelőtt jelentették be, hogy a 83. számú főút Pápa – Győr M1
autópálya közötti szakaszának megújításra irányuló projekt, kivitelezési
költségeihez szükséges forrásbiztosításról megszületett a határozat.

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőtől az ünnepélyes bejelentést követően megtudtuk, októberig kell megkötni a támogatási szerződéseket, ezt követően indulhatnak meg a munkagépek az új 83-as út nyomvonalán. A képviselő hangsúlyozta, nagyon komoly munka folyt a háttérben, az új út előkészítésekor. Példaként említette, hogy csak a környezetvédelmi hatósági engedélyeztetési eljárása egy évig tartott, figyelembe vették az állatok élőhelyeit, útvonalait, azok az ivóhelyeiket az út alatt tudják megközelíteni, ezért a vadelütésektől is kevésbé kell majd tartani.

A júliusban meghozott kormánydöntéssel kapcsolatban elmondta, annak azért volt nagy jelentősége, mert a kormány abban az esetben is biztosítja az építéshez szükséges teljes forrásösszeget, ha valamilyen ok miatt mégsem érkezik meg az európai uniós forrás-váromány.

A szombat délelőtti sajtóbejelentésen Gyopáros Alpár, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos és Kara Ákos országgyűlési képviselő is méltatta dr. Kovács Zoltánt, aki még polgármesterként kezdeményezte, majd pedig képvislőként és államtitkárként sokat tett azért, hogy az új út valósággá válhasson. Idő közben sokat módosultak a tervek, volt, hogy csak a régi út modernizálása volt terítéken, vagy egy sokkal szűkebb műszaki tartalom megvalósítása, de a végső döntés egy autópályával felérő, 2x2 sávos, minden települést elkerülő út megépítéséről szól, amely egy regionális gyűjtőúttá is válik - mondta el dr. Kovács Zoltán hozzátéve, tudja, hogy sokan már csak ígéretként tekintettek az útra, de az végre valósággá válik.

A beruházásban számára az a legfontosabb, hogy egy biztonságos közlekedési útvonal épül meg Pápa és Győr között. Mint mondta, számos baleset történik a régi úton, ezért nagy jelentősége van közlekedésbiztonsági szempontból is az új útnak, amelyhez csak különszintű csomópontokon keresztül csatlakoznak majd más utak.

Kiemelte, hogy a pápai Bázisrepülőtér felé is készül egy új lehajtó, így a várost megkerülve is lehetőség lesz eljutni a reptérre. Gyors és biztonságos közlekedési összeköttetés jön létre az egyik legprogresszívebb magyar város és a logisztikai szempontból kiemelt jelentőségű Pápa között. Dr. Áldozó Tamás polgármester ehhez hozzátette, ezzel a város belső területeinek a megközelítési útvonala is módosulni fog, fel fog értékelődni a Téglagyári út, mint bevezető út, amit az ott zajló beruházásokkor figyelembe is vettek.

A városvezető az új út jelentőségét hangsúlyozva úgy fogalmazott, ez a beruházás Magyarországon példa nélküli, mivel a kormány azt vállalta, hogy minden magyar megyei jogú városhoz autópálya fog vezetni, amely ígéret nagyjából lmeg is valósult. Pápa az egyetlen olyan nem megyei jogú város lesz Magyarországon, ahová azért épül autópálya, hogy bekapcsolódjon az autópálya hálózatba. Ez pedig minden fáradozást megért.

A 83-as számú főút Pápa és Győr közötti szakasza 2x2 sávos főúttá épül át, 30 hónap alatt. A kivitelezés két részből áll, az első rész a Pápa és Tét közötti 19 kilométeres szakasz, amelyhez kapcsolódik az 1,5 kilométeres repülőtéri bekötőút. A második szakasz Téttől tart Győrig, 17 kilométer hosszúságban. A két szakasz kivitelezése egyidőben, párhuzamosan zajlik majd.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Október 01. 09:21, csütörtök | Helyi

Hűtlensége miatt emberöléssel vádolta volt élettársát a férfi

Hamis vád bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség egy 40 éves helybeli férfival szemben, aki valótlanul emberöléssel vádolta a volt élettársát, s hogy állítását igazolja, még hamis bizonyítékot is csatolt.

2020. Október 01. 09:02, csütörtök | Helyi

Ismét közlekedik a család

Az országos megmérettetés területi fordulóját 2020. október 3-án tartják Veszprémben.

2020. Szeptember 30. 21:34, szerda | Helyi

Összehordott szemét lángolt a Rigó lakótelepen

A pápai tűzoltók eloltották a lángokat.

2020. Szeptember 30. 16:22, szerda | Helyi

Világcéggel kötött együttműködési megállapodást az Acsády

Az SMC Corporate vállalattal kötött együttműködési megállapodást a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola. A világcég a mechatronikus karbantartó képzést támogatja az iskolában.