Városlista
2020. február 21, péntek - Eleonóra

Hírek

2019. Május 20. 13:58, hétfő | PR

Ugrókötél: nem csak gyerekeknek

Ugrókötél: nem csak gyerekeknek

Az ugrókötelezést sokan gyerekjátéknak tartják, pedig igen kemény igénybevételnek teszi ki az emberi szervezetet. Ma már egyre többen fedezik fel az előnyeit, és űzik a szabadban vagy fedett helyen.

Az ugrókötelezés annyira elterjedt és népszerű, hogy még versenyeket is szerveznek belőle különféle kategóriákban, sőt, szinte nincs is olyan amerikai tinifilm, ahol ne mutatnának az iskola udvarán ugrókötelező fiatalokat.

Ugrókötelezés: a kezdetek

Már az ősi kínaiak is ismerték az ugrókötelezést, és az első képzett kötélkészítők is az ő soraikból kerültek ki. A föníciaiak és az egyiptomiak is használták már ezt az eszközt, és számos festményen megjelentek ugrókötelező gyerekek.

Az ugrókötél elterjedése az Amerikába érkező holland telepeseknek köszönhető, az 1600-as években ugyanis ők vitték magukkal az Újvilágba, ahol a gyerekek kedves kis dalocskákat énekeltek az ugrókötelezéshez.

Mik az ugrókötelezés előnyei?

Az ugrókötelezés önálló mozgásformaként is megállja a helyét, de más sportágak kiegészítőjeként is remek edzés, mint például a küzdősportoknál, valamint a boksznál. Az ugrókötelezés ugyanis kiválóan fejleszti az állóképességet, amire egy-egy küzdelem alatt nagy szükség van.

Az ugrókötelezés ezenkívül kiváló aerob mozgás, ezért nagyon jót tesz a szívnek és az érrendszernek. További előnye még, hogy fejleszti a mozgáskoordinációt, illetve az egyensúlyérzéket, valamint az egész testet átmozgatja akár néhány perc alatt. Az erő és a gyorsaság is növelhető a használatával, de az anyagcserére is jó hatással van, illetve remek zsírégető is egyben.

Ha gond van az ízületeiddel, akkor az ugrókötelezés remekül helyettesíti például a futást, hiszen kíméli az ízületeket. Ha fájni szokott a térded vagy a bokád egy-egy hosszabb táv után, akkor válts át az ugrókötélre, ott ugyanis nem sarokra érkezel, hanem a talpad elülső részére, ami jót tesz a mozgásszerveidnek.

Az ugrókötelezést ráadásul bárhol, bármikor űzheted, hiszen nem kell hozzá semmi extra felszerelés, és speciális helyre sincs szükség hozzá. Lehet eső vagy napsütés, hideg vagy kánikula, egyik sem lesz akadály.

Az ugrókötél fajtái

Ugrókötélből rengetegfélét találhatsz a SamanSport weboldalán is. A sporteszköz anyagát tekintve maga a „kötél” lehet gumiból, bőrből, sőt, akár acélsodronyból is. A nyeleket ma már ergonomikusan alakítják ki, így kényelmes a fogásuk. Készülhetnek műanyagból, kerülhet rájuk neoprén borítás, léteznek öntöttek, de akár súlyozottat is választhatsz magadnak.

A súlyozott fogantyúk további pluszt adnak az ugrókötelezéshez, ugyanis a váll és a kar izomzatát is erősítheted edzés közben. De ezenkívül is számtalan hasznos újítás került bevezetésre, mint például a forgó alkatrészek, amiknek köszönhetően a kötél nem csavarodik meg.

Ha mindez még nem lenne elég, akkor kis helyen elfér, és magaddal viheted akár a nyaralásra is, így csak rajtad áll, hogy mikor gyakorolsz.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Január 31. 10:23, péntek | PR

Megjelent Wéber Feri első saját dala

2020. Január 28. 11:59, kedd | PR

9 érdekes tény a lóversenyről

2020. Január 24. 15:07, péntek | PR

Újévi fogadalmak: Hogyan olvassunk több könyvet idén?

Olvasni ismét divatos elfoglaltság, ami nagy öröm lehet számodra is, hiszen egy jó könyvvel a kezedben megszűnik a világ, és egy új nyílhat meg előtted.