Városlista
2020. február 18, kedd - Bernadett

Hírek

2017. Február 22. 13:46, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - MH Pápa Bázisrepülőtér

Türrösök a bázison - Jó lehetőség a katonai karrier

Türrösök a bázison - Jó lehetőség a katonai karrier

A jó döntés meghozatala a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára sosem könnyű. Az érettségi eredménye és a felvételi ponthatárok alakulása könnyen valóra válthatnak, vagy messze sodorhatnak egy-egy álmot.

A megalapozott döntéshez elengedhetetlen az első kézből szerzett tapasztalat, aminek megszerzésére ezúttal végzős diákoknak nyújtott lehetőséget az MH Pápa Bázisrepülőtér. A Türr István Gimnázium negyedikes tanulói egy napot töltöttek a pápai alakulatnál, ahol többek között a katonai pálya sajátosságairól, a követelményrendszerről, a bázison betölthető beosztásokról és a katonák illetményéről is tájékozódtak.

A diákokat Gangler László ezredes a pápai bázis parancsnoka fogadta irodájában, ahol az érdeklődők egy átfogó tájékoztatást hallgattak meg a repülőtér múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A bázison egy hosszú távú fejlesztési program zajlik, aminek keretén belül számos beruházás valósult már meg többmilliárd forint értékben. Azonban a fejlesztések sorának nincs még vége, további létesítmények újulnak meg, épülnek fel és számos új technikai eszközt kapnak a katonák. A fejlesztés üteme és mértéke garantálja, hogy ez a bázis világszínvonalú munkahelyet jelentsen azoknak, akik a katonai pályát választják. Az előadás után a csoportot körbevezették a repülőtéren, így személyesen tudtak tájékozódni a repülőműszaki, a repülésirányító, a tűzoltó és a logisztikai szakterületek sajátosságairól. A diákok megtekintették a bázis minden igényt kielégítő, kiemelkedő színvonalú sportkomplexumát is, ami minden katona előtt nyitva áll, így biztosítva a lehetőséget a megfelelő fizikai kondíció eléréséhez és megtartásához.

A látogatás alatt is jól látható volt, hogy a pápai katonák tevékenysége szerteágazó és összetett, mivel egy katonai repülőtér üzemeltetéséhez sokszínű rendszer szükséges. Érdeklődésétől, iskolai végzettségétől és nyelvtudásától függően számos lehetőség áll azok előtt, akik ezt a pályát választják. Akik kipróbálják magukat katonaként, olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amik egész életük során elkísérik őket. A bajtársias csapatszellem, a haza fegyveres szolgálata, a képzéseken megszerzett tudás és a külföldi szolgálat lehetősége olyan élmények, amiket csak a katonai pályát választók élhetnek át. A szolgálatért versenyképes, biztos és tisztességes illetmény jár, ami további juttatásokkal, egészségügyi ellátással, és számos szolgáltatással egészül ki. Jelentkezés után orvosi alkalmassági vizsgálatok és a fizikai állapotfelmérés következik. Amennyiben a jelentkező megfelel a követelményeknek egy tízhetes alapkiképzésen vesz részt Szentendrén, ezt követően a kiképzett katona megkezdheti szolgálatát Pápán. A szerződéses katonai karrier akár egy egész életet is felölelhet, hosszú távú, kiszámítható pályát biztosít. A szerződéskötés azonban nem feltétlenül jelent élethosszig tartó elköteleződést. A felek közös megegyezéssel határozott időre kötnek szerződést, amit közös szándék esetén meghosszabbíthatnak korlátozás nélkül. Nem ritka, hogy egy katona a vállalt idő lejárta után kipróbálja magát más területeken is, de az is gyakori, hogy később közülük sokan ismét egyenruhát öltenek. A katonai szolgálat alatt egyéni ambícióktól függően lehetőség van a továbbtanulásra, amit a Magyar Honvédség különböző formákban támogathat.

A diákok az MH Pápa Bázisrepülőtéren tapasztaltak alapján jó lehetőségnek gondolják a katonai karriert. Tanulmányaik befejezése után, amikor eljön a döntés ideje tudják, hogy jelentkezésüket várja a pápai bázis és a Veszprém Megyei Toborzó Központ, akik szívesen fogadnak minden további érdeklődést is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 17. 16:44, hétfő | Helyi

Megint a vétlen...

Szabálytalan előzés okozta azt a szörnyű balesetet Csót és Pápateszér között, amelyben két személy vesztette életét.

2020. Február 17. 12:32, hétfő | Helyi

Halálos baleset történt Csót és Pápateszér között

A frontális ütközés következtében két személy a helyszínen életét vesztette és két fő megsérült.

2020. Február 17. 11:33, hétfő | Helyi

Gondot okoz az illegális szemétlerakás a vasútállomás környékén is

Sziszifuszi küzdelmet vív a vasúttársaság az illegális szemétlerakókkal szemben, most az önkormányzat segítségével szeretnék megelőzni a későbbi lerakásokat.

2020. Február 17. 11:22, hétfő | Helyi

Visszavonultatták Ázsiában a korábbi pápai focista mezszámát

A japán Honma Kazuo 2005 és 2007 között 28 alkalommal lépett pályára pápai mezben és négy alkalommal volt eredményes.