Városlista
2020. április 3, péntek - Buda, Richárd

Hírek

2017. Február 22. 13:46, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - MH Pápa Bázisrepülőtér

Türrösök a bázison - Jó lehetőség a katonai karrier

Türrösök a bázison - Jó lehetőség a katonai karrier

A jó döntés meghozatala a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára sosem könnyű. Az érettségi eredménye és a felvételi ponthatárok alakulása könnyen valóra válthatnak, vagy messze sodorhatnak egy-egy álmot.

A megalapozott döntéshez elengedhetetlen az első kézből szerzett tapasztalat, aminek megszerzésére ezúttal végzős diákoknak nyújtott lehetőséget az MH Pápa Bázisrepülőtér. A Türr István Gimnázium negyedikes tanulói egy napot töltöttek a pápai alakulatnál, ahol többek között a katonai pálya sajátosságairól, a követelményrendszerről, a bázison betölthető beosztásokról és a katonák illetményéről is tájékozódtak.

A diákokat Gangler László ezredes a pápai bázis parancsnoka fogadta irodájában, ahol az érdeklődők egy átfogó tájékoztatást hallgattak meg a repülőtér múltjáról, jelenéről és jövőjéről. A bázison egy hosszú távú fejlesztési program zajlik, aminek keretén belül számos beruházás valósult már meg többmilliárd forint értékben. Azonban a fejlesztések sorának nincs még vége, további létesítmények újulnak meg, épülnek fel és számos új technikai eszközt kapnak a katonák. A fejlesztés üteme és mértéke garantálja, hogy ez a bázis világszínvonalú munkahelyet jelentsen azoknak, akik a katonai pályát választják. Az előadás után a csoportot körbevezették a repülőtéren, így személyesen tudtak tájékozódni a repülőműszaki, a repülésirányító, a tűzoltó és a logisztikai szakterületek sajátosságairól. A diákok megtekintették a bázis minden igényt kielégítő, kiemelkedő színvonalú sportkomplexumát is, ami minden katona előtt nyitva áll, így biztosítva a lehetőséget a megfelelő fizikai kondíció eléréséhez és megtartásához.

A látogatás alatt is jól látható volt, hogy a pápai katonák tevékenysége szerteágazó és összetett, mivel egy katonai repülőtér üzemeltetéséhez sokszínű rendszer szükséges. Érdeklődésétől, iskolai végzettségétől és nyelvtudásától függően számos lehetőség áll azok előtt, akik ezt a pályát választják. Akik kipróbálják magukat katonaként, olyan élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodhatnak, amik egész életük során elkísérik őket. A bajtársias csapatszellem, a haza fegyveres szolgálata, a képzéseken megszerzett tudás és a külföldi szolgálat lehetősége olyan élmények, amiket csak a katonai pályát választók élhetnek át. A szolgálatért versenyképes, biztos és tisztességes illetmény jár, ami további juttatásokkal, egészségügyi ellátással, és számos szolgáltatással egészül ki. Jelentkezés után orvosi alkalmassági vizsgálatok és a fizikai állapotfelmérés következik. Amennyiben a jelentkező megfelel a követelményeknek egy tízhetes alapkiképzésen vesz részt Szentendrén, ezt követően a kiképzett katona megkezdheti szolgálatát Pápán. A szerződéses katonai karrier akár egy egész életet is felölelhet, hosszú távú, kiszámítható pályát biztosít. A szerződéskötés azonban nem feltétlenül jelent élethosszig tartó elköteleződést. A felek közös megegyezéssel határozott időre kötnek szerződést, amit közös szándék esetén meghosszabbíthatnak korlátozás nélkül. Nem ritka, hogy egy katona a vállalt idő lejárta után kipróbálja magát más területeken is, de az is gyakori, hogy később közülük sokan ismét egyenruhát öltenek. A katonai szolgálat alatt egyéni ambícióktól függően lehetőség van a továbbtanulásra, amit a Magyar Honvédség különböző formákban támogathat.

A diákok az MH Pápa Bázisrepülőtéren tapasztaltak alapján jó lehetőségnek gondolják a katonai karriert. Tanulmányaik befejezése után, amikor eljön a döntés ideje tudják, hogy jelentkezésüket várja a pápai bázis és a Veszprém Megyei Toborzó Központ, akik szívesen fogadnak minden további érdeklődést is.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 03. 19:49, péntek | Helyi

Megérkezett Pápára a közadakozásból vásárolt 10 ezer darab szájmaszk

Ismert pápai vállalkozók kezdeményezésére szerveződött gyűjtés a közösségi médiában, amelyhez annyira sokan csatlakoztak, hogy a célul kitűzött összeg duplája gyűlt össze, így további szállítmányok is fognak érkezni.

2020. Április 03. 15:00, péntek | Helyi

Elkészült az okos gyalogátkelőhely a Korona utcán

A veszélyes gyalogátkelőhelyen hamarosan felvillanó led lámpák jelzik majd az autósoknak, ha gyalogos közelít a zebra felé.

2020. Április 03. 14:29, péntek | Helyi

A karantén idején sem tétlenkedik a pápai református kórus

2020. Április 02. 11:14, csütörtök | Helyi

Rendkívül szigorú megelőző rendelkezések léptek életbe a Nehéz Légiszállító Ezrednél

A Nehéz Légiszállító Ezred vezetősége Dr. Áldozó Tamás polgármesterrel egyeztetett szerdán délután a Városházán.