Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Szeptember 02. 11:37, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Tüntettek a Pápai Hús beszállítói

Tüntettek a Pápai Hús beszállítói

Traktorokkal vonultak a Pápai Hús 1913 Kft. üzeme elé azok a sertéstartók, akiknek összesen több száz millió forinttal tartozik a cég. Petíciót adtak át a gyár menedzsmentjének, akár a parlament elé is elmennek.

A csődeljárás alatt lévő Pápai Hús 1913 Kft.-nek 150-152 élőállat-beszállítója van. Mint ahogy arról portálunkon is hírt adtunk, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)saját forrásból kifizeti a Pápai Hús 1913 Kft. kistermelő élőállat-beszállítóit, akiknek a korábbi követeléseit még nem teljesítették. Ez kalkulációk szerint 122 olyan beszállítót érint, akiknek 2,5 millió forintnál kevesebb összeggel tartozik a húsgyár. A bejelentés ellenére a ma délelőtti tüntetést megtartották a gazdák. Mintegy 30 traktorral vonultak fel a gyár előtt.

- Ma azért jöttünk el ide Pápára, hogy közösen követeljük jogos jussunkat. Tudjuk, hogy igazunk van. Tudjuk, hogy megalázó és méltatlan helyzetbe kényszerítettek bennünket - ismertette a demonstráció célját az egyik szónok. Ugyanakkor a sérelmek ellenére mindenkit nyugalomra intett. A pápai lakosság körében sem szeretnének ellenérzéseket kelteni, nem felfordulást akarnak kelteni, hanem azt akarják, hogy segélykérő kiáltásuk messzire elhangozzon, mely kiáltás a pápaiakért, a Pápai Hús 1913 Kft.-ért is szól.

Nincsenek "kicsi" és "nagy" beszállítók

Csepregi Kálmán, a sertéstartók képviseletében köszönetét fejezte ki azoknak a beszállítóknak, akik ugyan a kormányzati döntés nyomán pénzükhöz jutnak, mégis részt vesznek a tüntetésen. - Együtt kezdtük el, együtt is fejezzük be - mondták nekem. Az úgynevezett "kicsik" is itt vannak ma Pápán. Csepregi Kálmán szenvedélyes beszédében elmondta, nem lehet különbséget tenni kicsi és nagy beszállító között, ugyanis számos sertéstartó termelői csoportba tömörült a hatékonyabb érdekképviselet és a pályázatok előnyösebb elbírálása érdekében. De ezek a szövetkezetek is kicsi, családi vállalkozásokból áll.

Önkormányzati átvétel után is keletkezett tartozás

A szónok úgy fogalmazott, a gyár jelenlegi és új vezetése közti vitában nem kíván részt venni, ugyanakkor az általa képviselt termelői csoport az önkormányzat tőkeemelését követően lépett kapcsolatba a céggel. - Amikor minket megkeresett az önkormányzat, akkor ígéretet kaptunk a hivataltól, hogy nyugodtan szállíthatunk, mivel mindent ki fognak fizetni. Ezzel szemben ma nekünk is itt kell lennünk, hogy a jogos jussunkat követeljük.

Petíciót adtak át a gyár menedzsmentjének

Lengyel Lajos, a Kisalföldi Sertésértékesítő Szövetkezet elnöke adta át a demonstrálók petícióját Uzsoky Andrásnak. A Pápai Hús 1913 Kft. ügyvezetője a sajtó kérdésére elmondta, a cégvezetés keze nagymértékben meg van kötve. - Csődeljárás alatt van a cég, mely egy nagyon szigorú jogi procedúrát jelent. Az első 60 nap lejárta után, a szeptember 5-6-ára meghirdetett szállítói egyeztetői tárgyalásokat követően tisztábban fogunk látni a cégnél. Arra a kérdésre, hogy mikor juthatnak pénzükhöz a beszállítók, Uzsoky elmondta: - Az alapelv az, hogy aki disznót szállított, annak nekünk tisztességgel kellene fizetnünk. De az új menedzsmentnek a jogi környezetet figyelembe kell venni. Csődeljárás van. A vállalat stratégiailag kiemelt. A kérdésre pontosabb választ csak az említett egyeztetéseket követően lehet mondani.

Posta Bank effektus

A sajtó azon kérdésére, hogy az önkormányzati tulajdonszerzést követően halmozott-e fel tartozást a cég a beszállítók felé, a cégvezető kitérő választ adott. Elmondta, május 30-a óta a cég vezetője, az azóta tett ígéreteiről tud csak beszélni. - Egyfajta Posta Bank effektus alakult ki a vállalatnál. A dolgok felgyorsultak, ez pedig gyakorlatilag járásképtelenné tette a gyárat.

Uzsoky András elmondta, a cég jelenleg készpénzzel fizet a beszállítóknak a disznókért. A múlt héten sikerült növelni a termelést, illetve egy multicéggel megállapodást kötni.

Orosz piac?

Feldmann Zsolt, a VM agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában elmondta, a minisztérium tud segíteni a piacszerzésben: jelenleg egy marketingprogramot dolgoznak ki sertéshús tekintetében, amely a hazai piacra termelő húsipari vállalkozások termékeit próbálja a fogyasztók felé eladhatóvá, keresetté tenné.

Legutóbb a Pápai menedzsmentje Oroszországba kísérte el a Vidékfejlesztési Minisztérium delegációját. Aláhúzta: a VM az újonnan építendő piacokban tud partner lenni. A Pápai Hús exportpiacokon, így például orosz, távol-keleti, amerikai piacokon van jelen, tehát megvan az üzem tudása és tapasztalata, ezt kell életben tartani - fogalmazott Feldmann Zsolt.

Ha nem kapják meg a pénzüket, Budapestre mennek a traktoraikkal

A sertéstartók hangsúlyozták, nem megfelelő számukra a Pápai Hús 1913 Kft. ajánlata (a pénzük 30%-áról lemondanak, a többit pedig 2014 dec. 31-ig kapják meg). A tartozás teljes összegére igényt tartanak. 7 nap haladékot adtak követelésük rendezésére. Amennyiben ez továbbra sem történik meg, Budapestre vonulnak járműveikkel és a minisztérumnál adnak ennek hangot. Az átadott petícióban ugyanakkor jelezték: állami garanciavállalás mellett hajlandóak segíteni a húsgyár reorganizációját további beszállításokkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.