Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. November 25. 14:35, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Áttörést hozhat a rák elleni küzdelemben

Áttörést hozhat a rák elleni küzdelemben

Brit páciensek bevonásával indul hamarosan egy kubai fejlesztésű tüdőrákellenes vakcina újabb klinikai kipróbálása – jelentették be csütörtökön a gyógyszercég illetékesei.

„A terápiás tüdőrákvakcina (elnevezése Cimavaz-EFG) új klinikai kipróbálása napokon belül megkezdődik az Egyesült Királyságban” – nyilatkozta Erik D’Hondt, a Bioven malajziai gyógyszervállalat tudományos igazgatója, aki a szer európai disztribúciójáért felel. D’Hondt arra nem utalt, hogy hány páciens vesz részt a mostani tanulmányban.

A vakcinát a havannai Molekuláris Immunológiai Központ (CIM) tudósai fejlesztették ki. Kubában ezer páciens bevonásával lefolytatott tesztjei ígéretes eredményeket mutattak.

Zoraida Acosta, a CIM kutatója elmondta, hogy a tudósok optimisták, mert a szer alkalmazása előnyökkel járt, meghosszabbította az előrehaladott állapotban lévő tüdőrákos betegek élettartamát, és javította életminőségüket.

A kutatók célja, hogy a tüdődaganat krónikus betegségként legyen kezelhető, és ne rosszabbodjon, még ha meggyógyítani nem is lehet. A kubai szakemberek hozzátették, hogy a vakcinát a hólyag-, a mell- és a prosztatarák esetében is kipróbálják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni