Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. Július 07. 08:05, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), NAV

Traktorok adásvételével csaltak áfát

Traktorok adásvételével csaltak áfát

Traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel félmilliárd forint áfát csaltak el.

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoznak a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói abban az áfacsalási ügyben, amelyben az elkövetők traktorokkal és más mezőgazdasági gépekkel félmilliárd forint áfát csaltak el. A lefoglalásoknak és zár alá vételeknek köszönhetően az okozott kár teljes egészében megtérül.

A csalássorozat két irányítója az általuk működtetett cég nevében belföldi megrendelőknek szerzett be nagy értékű mezőgazdasági gépeket, majd azokat papíron egy általuk létrehozott szlovákiai gazdasági társaságnak értékesítették tovább áfamentes eladásként. Ezzel azonban nem volt vége a körnek: a szlovák társaság – szintén csak papíron – a traktorokat továbbadta a magyar megrendelőknek, szintén adómentesen. Mindeközben a traktorok és gépek Magyarország területét nem hagyták el, a beszerző cég telephelyén sorakoztak. Az átszámlázásokkal csak az áfafizetést akarták elkerülni, a fiktív utaztatást még szabályosnak tűnő szállítási okmányokkal is alátámasztották.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói 15 helyszínen tartottak házkutatásokat. A könyvelési anyagok, számlák, szerződések és egyéb bizonyítási eszközök lefoglalása mellett az akció napján 15 tanút is kihallgattak. Az elkövetési érték biztosítása érdekében végrehajtott készpénz-lefoglalásnak, a nagy értékű ingatlanok és üzletrészek zár alá vételének köszönhetően a költségvetésnek okozott félmilliárdos kár teljes mértékben megtérül.

Az ügyben a láncolatot irányító két férfi szerepel gyanúsítottként. Az üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

A kép illusztráció

Címkék: áfacsalás, csalás, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.