Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Január 09. 04:00, szombat | Külföld
Forrás: mti

Továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországba és Szlovéniába

Továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországba és Szlovéniába

Továbbra is folyamatosan érkeznek a migránsok Horvátországba és Szlovéniába, csak az új évben valamivel több mint 20 ezren lépték át a horvát-szlovén határt.

Horvátországba csütörtökön 21 óráig 1884 migráns érkezett. A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 575 470 embert vettek nyilvántartásba.

A horvát-szlovén határt szerdán 2550, csütörtökön 2337, pénteken 12 óráig pedig újabb 916 migráns lépte át.

Szlovéniában - legfrissebb ljubljanai adatok szerint - október közepe óta 399 ezer illegális bevándorlót regisztráltak, csak az újévben 20 360-at.

Ljubljana néhány nappal ezelőtt a Horvátországból Szlovéniába továbbszállított migránsok összeírását kérte Zágrábtól, és jelezte: amennyiben nem kapnak listát a bevándorlók pontos adataival, nem fogadják őket.

Szlovén ellenzéki és kormánypárti képviselők pénteken aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Németország és más európai uniós országok, amelyek a migránsokat fogadják, miután visszautasítják menedékkérelmüket, visszaküldhetik őket Szlovéniába, mert a bevándorlók fele Szlovénián keresztül érkezett Nyugat-Európába.

"Szlovénia egyre nagyobb veszélyben van a migrációs válság miatt" - mondta Branko Grims, a nemzetbiztonsági és hírszerzési bizottság jobboldali ellenzéki elnöke, a bizottság zárt ülése után újságíróknak.

"Amennyiben ezek az országok visszaküldik a migránsokat Szlovéniába, az katasztrófához vezet" - hangsúlyozta Grims, majd hozzáfűzte: nem elégedett a kormány azon döntésével, miszerint majd nem fogadják őket, mert szerinte nyomásnak lesznek kitéve, és Szlovénia nem fogja tudni más országoknak a balkáni útvonalon visszaküldeni a közel-keleti bevándorlókat.

"A szomszédos országok már bizonyos módon kizártak minket Schengenből, a határellenőrzés a szlovén-osztrák határon pedig szigorúbb, mint mikor Szlovénia még Jugoszlávia tagja volt" - szögezte le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.