Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2012. December 19. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tovább emelkednek a banki költségek

Tovább emelkednek a banki költségek

A tranzakciós illeték bevezetésére válaszul a hazai bankok sorra jelentetik meg a banki díjaik emeléséről szóló újabb és újabb hirdetményeiket. A vezető hazai pénzintézetek 2013 elejétől érvényes tarifáit elemezve láthatjuk, hogy a kormány által kivetett terheket a bankok általában továbbhárítják ügyfeleikre. A Biztosítás.hu internetes portál banki üzletágának közleményéből kiderül, hogy mekkora mértékű díjemelkedésre számíthatunk jövőre.

A banki tranzakciókat terhelő illeték hatására átlagosan mintegy 30 százalékkal kell többet fizetni a jövő évben a lakossági bankszámlákhoz kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások után. A legjelentősebb változások a készpénzfelvételi költségeket, a bankkártyák díjait, az átutalásokat, illetve a számlák alapdíjait érintik. A változásokkal tulajdonképpen megszűnnek a korábban népszerű - általában jelentősebb számlaforgalomhoz kötött - ún. '0'-ás csomagok is.

Az egyes bankok díjai és számlakonstrukciói között a - már korábban is - meglévő jelentős különbségek a díjemelések hatására tovább nőnek 2013-ban. Miközben egy átlagos (130 ezer forintos) havi keresetű számlatulajdonos 2012-ben 5 és 25 ezer forint között fizetett évente bankszámlájához kapcsolódóan, addig jövőre ugyanezért 5 és 35 ezer forint között kell majd fizessen, banktól és számlacsomagtól függően. Ennél többet (havi 220 ezer forintot) kereső társa, aki eddigi évente 0-tól 40 ezer forint között fizetett bankjának, ezután 5 és 55 ezer forint között fizethet majd.

A legátfogóbb emelések az átutalások díjaiban lesznek, mely tételeket a legtöbb bank egyöntetűen megemelte. Közülük a CIB, a Citibank, a K&H, az FHB, az OTP, a Raiffeisen és az UniCredit Bank teljes egészében az ügyfeleire hárítja például jövőre a bankon kívülre történő internetbankos átutalások költségeit.

A készpénzfelvételek esetében a bankok már egymástól eltérő mintát követnek. Míg a Budapest Bank, a Citibank, az Erste és az FHB teljes mértékben áthárítja ügyfeleire a tranzakciós díjakat, addig a K&H, az UniCredit, az OTP, az AXA, a CIB és a Raiffeisen csak részben vagy a készpénzfelvételi alapdíjaik emelésével hárítja át az emelkedő költségeit ügyfeleire.

A számlák havi alapdíjainak esetében is jelentős emelést alkalmaznak egyes bankok (CIB, K&H, Raiffeisen és Erste), az éves kártyadíjakat pedig a CIB, a K&H, a Raiffeisen, a Volksbank és az UniCredit is emeli.

Az ügyfelekre eső költségek 30 százalékos emelkedése jelentősen növelhetik azon tudatos banki ügyfelek számát, akik 2012 utolsó negyedévétől kezdődően már egyre növekvő számban használják ki az internetes banki kalkulátorok biztosította lehetőségeket és a kötelező biztosításnál már megszokott módon ellenőrzik várható banki díjaikat. Ezen ügyfelek az ellenőrzéssel és egy gyors bankváltással általában sikeresen elkerülhetik banki költségeik jövő évre várható emelkedését.

Egy bankváltással - a díjak fentiek szerinti emelkedése ellenére - általában 10-15 ezer forintos megtakarítás érhető el a bankok egymástól jelentősen eltérő díjai miatt. Az elemzést készítő - és a bankszámlákhoz kapcsolódó díjak interneten keresztüli összehasonlítását is lehetővé tevő - Biztosítás.hu szerint a bankok közötti verseny kiélezettségét az is mutatja, hogy az eredetileg várttól eltérően a legtöbb pénzintézet a bankkártyás vásárlások esetében nem él a tranzakciós illeték ügyfelekre történő áthárításának lehetőségével. (A bankkártyás vásárlások így három bank kivételével továbbra is díjmentesek maradnak.) A hitelezési piac összeomlását követően világosan látszik, hogy a bankok leginkább a lakossági folyószámla-ügyfeleik számának növelésében látják a válság túlélésének receptjét, így aki keres, az továbbra is talál kedvező folyószámla ajánlatokat.

Címkék: bank

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 22. 09:47, szombat | Belföld

Orbán Viktor: a német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja

2024. Június 22. 09:46, szombat | Belföld

Meteorológia: heves zivatarok alakulhatnak ki a délkeleti, keleti országrészben

Szombaton napközben elsősorban az ország délkeleti, keleti felén valószínű zivatarok kialakulása, és akár heves zivatarok is lehetnek - írta a HungaroMet Zrt. a Facebook-oldalán péntek este.

2024. Június 22. 09:38, szombat | Belföld

A 17. századból származó női papucsot találtak a veszprémi várnegyed feltárása során

A 17. századból származó női papucsot és csipkedíszes selyemruhát találtak a szakemberek a veszprémi várnegyed feltárása során.

2024. Június 21. 12:08, péntek | Belföld

NGM: az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlaga alatt maradtak

Az üzemanyagárak továbbra is a szomszédos országok átlagárai alatt maradtak, a családok védelme érdekében a kormány továbbra is folyamatosan nyomon követi az árak alakulását