Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. November 14. 08:00, szombat | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Tovább csökkent az új fertőződések száma Csehországban

Tovább csökkent az új fertőződések száma Csehországban

Csehországban tovább csökkent a napi új igazolt koronavírus-fertőzöttek száma.

Az egészségügyi minisztérium honlapján közölt adatokból kitűnik, hogy csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok 7874 új esetet mutattak ki, ami ezerrel kevesebb az egy nappal korábbinál és mintegy 5400-al kevesebb mint egy hete volt.

A péntek reggeli közlés szerint az aktív fertőzöttek száma kilencezerrel 140 201-re csökkent, többségüknél a betegség könnyebb lefolyású.

Néhány százzal visszaesett a kórházban kezelt betegek száma is - 7564-re, közülük 1120 állapotát tartják súlyosnak az orvosok. A csütörtökön esti kimutatás szerint újabb 47 beteg hunyt el a koronavírussal összefüggésbe hozhatóan, a Covid-19-járvány eddigi halálos áldozatainak száma ezzel 5755-re emelkedett. Az elhalálozások napi száma azonban az utólagos pontosítás után még rendszerint megemelkedik.

Az újonnan igazolt koronavírus-fertőződések számának mérséklődése már néhány napja tart Csehországban. Ladislav Dusek, az Egészségügyi Információk és Statisztikák Intézetének igazgatója szerint ez a két-három hete elfogadott szigorú védőintézkedéseknek köszönhető. A járvány terjedésének mutatója a héten 0,8-ra mérséklődött.

Andrej Babis kormányfő október közepén azt mondta, hogyha a reprodukciós szám az akkori 1,5-ről 0,8-ra csökken, a hatóságok mérlegelni fogják az óvintézkedések fokozatos lazítását. "Bár a tendencia pozitív, egyelőre szükség van az óvintézkedések fenntartására" - vélekedett Ladislav Dusek.

Jan Blatny egészségügyi miniszter közölte, hogy az óvintézkedések fellazítása fokozatos és lassú lesz. Egyelőre csak arról született döntés, hogy az általános iskolák első és második osztályos tanulói jövő szerdán szigorú higiéniai óvintézkedések mellett visszatérhetnek az iskolapadokba.

Jan Hamácek belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy a kormány kérni fogja a parlamentet a november 20-án lejáró szükségállapot 30 napos meghosszabbításának engedélyezésére.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.