Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Július 26. 13:57, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Történelmi napok Szentgotthárdon

Történelmi napok Szentgotthárdon

Történelmi napok kezdődnek pénteken Szentgotthárdon. Idén - első alkalommal a háromnapos programsorozat történetében - a szentgotthárdi csata helyett a lovagkort lezáró, 1524-es páviai csatát játszzák le a várkertben.

A császári seregek franciák ellen aratott fényes győzelmét korhű jelmezekben, korabeli fegyverekkel hagyományőrző csoportok - a szombathelyi Fekete Sereg, a nagykanizsai Primer Hagyományőrző Egyesület, valamint a Vas Vármegye Lovagjai és Íjászai - elevenítik fel.
A lovagkor utolsó csatájának újrajátszásával a szervezők a látogatóknak szeretnének meglepetést szerezni. Az elmúlt években az 1664. augusztus 1-jén történt eseményeket idézték fel. A Raimondo Montecuccoli vezette keresztény csapatok ezen a napon győzték le Szentgotthárd környékén nyílt ütközetben az Oszmán Birodalom Köprülü Ahmed vezette hadseregét. Idén a szentgotthárdi csata ugyan nem lesz látható, de a 350. évfordulón, 2014-ben, nagyszabású rendezvény keretében elevenítik fel ismét a szentgotthárdi diadalt - mondta el Károly Andrea művelődésszervező az MTI-nek.
Hozzátette, az idei, sorban a tizedik jubileumi fesztiválra is több újdonsággal készülnek. Pénteken gólyalábas kisbíró járja végig a városközpontot és hirdeti ki a programokat, majd középkori ruhákba öltözött jelmezesek vonulnak fel a város utcáin. A Fő téren táncos produkciókat mutatnak be, a lovagok párviadalokat vívnak. A színház előtti téren megnyílik a Mesterségek utcája, a várkertben a helyi Őr-Nyék Hagyományőrzők tábori élőképet varázsolnak, bemutatják a honfoglaláskori és középkori fegyvereket, amelyeket a közönség ki is próbálhat, este tábortüzeket gyújtanak - sorolta programokat Károly Andrea.
Pénteken a színház aulájában bemutatják a Szentgotthárd Ifjú Helytörténeti Krónikása pályázatra beérkezett győztes pályamunkákat. Megnyílik Doba Istvánné Simonffy Etelka hímző, Doba István amatőr festő és Kiss-Preisinger Anna szövő, népi iparművész közös kiállítása is. Szombaton délután a várkertben Tulipános Népi Játékpark és Alkotóműhely bábszínházas előadással, gólyalábas parasztkomédiával szórakoztatja a közönséget. A gyerekeket olyan játékokkal, például fakörhintával várják, amelyeket már a középkorban élő gyerekek is használtak - ismertette Károly Andrea.
Beszélt arról is, hogy 5-7 ezer látogatóra számítanak, a történelmi napokon a Rába parti város szállodái és a környékbeli szálláshelyek telt házzal működnek. A vendégek közül sokan aktív résztvevői lesznek a programoknak, például a pénteki fúvóskoncertre és a szombati emlékfutásra is szép számmal érkeznek Ausztriából és Szlovéniából versenyzők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.