Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Október 07. 14:02, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Történelmi ítélet: jogerősen összedőlt egy devizahitel-szerződés

Történelmi ítélet: jogerősen összedőlt egy devizahitel-szerződés

Először nyert pert jogerősen devizahiteles ügyfelét képviselve Léhmann György, a hétszáz hasonló ügyben egyszerre eljáró siófoki jogász – írta hétfőn a Somogyi Hírlap.

„Azt hiszem, összedöntöttem a devizahitel-szerződést – mondta a lapnak Léhmann György a Pécsi Ítélőtábla határozatáról. – Igaz, hogy ez csak egy ítélet, de a bankot lépésre kényszeríti.”

Az OTP Bankot beperlő adós 2007-ben vett fel nyolcmillió forint összegű, frankban nyilvántartott hitelt. A jogerős ítéletet kimondó Pécsi Ítélőtábla szerint teljes egészében érvénytelen a kölcsönszerződésnek az a feltétele, miszerint „a hiteldíj (kamat és kezelési költség) változó mértékű, melyet a hitelezők jogosultak egyoldalúan megváltoztatni”. A lapnak az ügyvéd azt mondta: ügyfelei e döntés nyomán mindössze olyan összegű törlesztőrészletet kötelesek fizetni, amennyit a szerződés megkötésének időpontjában fizettek.

Sumák részletek a banki diktátumokban

A Somogyi Hírlap – idézve a bíróság határozatából – azt írja: „a szerződés semmilyen mértékben nem rendelkezik arról, hogy a módosításra okot adó tételek (bankközi hitelkamat, fogyasztói árindex, jegybanki alapkamat, állampapírok hozama, lakossági hitelek kockázati tényezői stb.) változását a hitelezőknek milyen mértékben és arányban kell, illetve lehetséges figyelembe venniük”.

A napilap közlése szerint a Pécsi Ítélőtábla megállapítja azt is: „e hiányosságok a hitelező javára indokolatlan és egyoldalú előnyt, az adósok terhére indokolatlan és egyoldalú hátrányt teremtenek, ezáltal megvalósul a szerződés egyensúlyának olyan eltolódása, mely megalapozza a kikötés tisztességtelenségét, ezáltal a szerződési feltétel semmisségét”.

Lehmann György szerint a szerződés helyreállításának természetesen bírósági útja is lehetséges, „de ott van az én egyezségi ajánlatom is, melyet néhány hete készítettem, és eljuttattam többek között Orbán Viktor miniszterelnökhöz is” – jelentette ki. Elmondása szerint az általa elkészített egyezségi mintában mindkét fél visel kockázatot.

Vesztésre állnak a bankok, jön a támadás

„Ezt a meccset a bankok előbb-utóbb tragikusan el fogják veszíteni: vagy a magyar, vagy az európai bíróságokon megszületik majd az a döntés, aminek következtében a kártyavár összeomlik” – hangzott el azon az egyórás fórumon, amely a Kapos Televízió stúdiójában zajlott.

Róna Péterrel egybehangzóan Léhmann György is hangsúlyozta: hibás termékekről van szó a devizahitelek esetében, amelyek az elképzelhető összes tisztességtelen elemet tartalmazzák.A devizahitelesek megsegítése és a rezsicsökkentés folytatása miatt további bírálatokra és támadásokra számít Orbán Viktor.Ha a szerződő felek november 1-jéig nem tudnak dűlőre jutni, a magyar állam megteszi a szükséges lépéseket, a lakáscélú, jelzálogalapú devizahitelnek pedig meg kell szűnnie – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő.

A Fidesz–KDNP korábban arra szólította fel a bankokat, hogy novemberig javítsák ki a devizahitelek hibáit, módosítsák a szerződéseket az ügyfelek javára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.