Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Január 20. 20:36, szombat | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Töreki Milán: Kapjon köztéri emlékjelet Huszár János

Töreki Milán: Kapjon köztéri emlékjelet Huszár János

A Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje szombat délelőtti sajtótájékoztatóján idézte a tavalyi évben elhunyt helytörténész emlékét.

A fiatal politikus általános iskolai emlékét tárta a hallgatóság elé. Mint mondta, legkedvesebb emlékei közé tartozik a Huszár János által tartott „szűkebb pátriám” heti előadásai. Töreki Milán ikonikus embernek nevezte a helytörténészt, akinek a nevéhez generációk tanítása, nevelése és 12 önállóan megírt és megjelent könyv köthető.
- Úgy gondolom, hogy Huszár János szerteágazó, fáradhatatlan tevékenységével elévülhetetlen érdemeket szerzett a honismeret, a hagyományőrzés, a közművelődés, a kultúra területén. Neki köszönhető például a Pápai Jókai Kör újraindítása, vezette a város helytörténeti és ipartörténeti körét, ápolta a helyi katonai – elsősorban ejtőernyős – hagyományokat. Éppen ezért szeretném felterjeszteni a városvezetés elé azt a javaslatom, miszerint állítsunk örök emléket városunkban Huszár Jánosnak - fogalmazott Töreki Milán hozzátéve, elsőként emléktábla állítását javasolja a Zimmermann utcában, de céljai között szerepel egy köztéri szobor állítása is.

Huszár János 1924. június 15-én született pápai iparoscsaládban. Édesapja, Huszár Kálmán szitás és drótkerítés készítő volt. Huszár János tanítói képesítését a pápai tanítóképzőben szerezte 1945-ben, később Budapesten vehette át magyar-történelem szakos tanári oklevelét. Első munkahelye a református elemi iskola volt, itt találkozott későbbi felségével, Süle Rózsával. Házasságukból két gyermek született. Huszár János a Zimmermann utcai fiúiskolában tanított, majd a 60-as évektől nyugdíjazásáig szakfelügyelő, később megyei szakfelügyelő volt. Huszár János egész életében folyamatosan kutatta Pápa és a pápai repülőtér történetét, 12 könyve és számos szakpublikációja jelent meg.
Tanári munkásságát Apáczai Csere János-díjjal (1982), helytörténészi ténykedését Bél Mátyás-díjjal (1994) ismerték el. Kiemelt kutatási területének számítottak az 1848-49-es szabadságharc pápai és környékbeli eseményei, valamint a helyi repülőtér és helyőrségek története. Tanár Úr nagyon büszke volt a Pápa Városért Érdeméremre (1993), a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztre (2011), valamint a Honvédelemért Érdeméremre (2014) - mondta el a helytörténész életének főbb eseményeit sajtótájékoztatóján a képviselőjelölt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.