Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Június 23. 10:43, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Tömegével érkeznek a határsértők a Tisza árterében Magyarországra

Tömegével érkeznek a határsértők a Tisza árterében Magyarországra

Tömegével érkeznek a határsértők a Tisza árterében Magyarországra Szeged közelében, sokan a sűrű aljnövényzettel benőtt erdőben próbálnak meg elrejtőzni a rendőrök elől– tapasztalta az MTI tudósítója kedden a helyszínen.

Egy 21 esztendős szíriai férfi, aki csaknem negyven társával – köztük gyerekekkel és idősekkel - bújt meg az erdő mélyén, azt mondta, Németországba szeretne eljutni. Azért kerüli a rendőröket, mert nem szeretné, ha rögzítenék az ujjlenyomatát. Egy másik, kicsit idősebb férfi arról beszélt, hogy a terror elől menekültek el hazájukból, de nem akarnak Magyarországon maradni, a céljuk Nyugat-Európa.

A Tisza ártere Szeged és az országhatár között helyenként több mint ötszáz méter széles, és néhány ösvénytől eltekintve szinte járhatatlan. A rendőrök itt gyűjtik össze a határsértőket, akik a vajdasági Martonos irányából érkeznek meg a zöldhatárra, majd lépnek magyar területre.

Az erdőben rejtőzködők többsége, ha rendőrrel találkozik, önként kimegy a töltéshez, ahol mikrobuszba ültetik, majd a szegedi medencés kikötőhöz viszik őket, ahonnan busszal a röszkei átkelő melletti bérelt hangárba kerülnek. Ott idegenrendészeti eljárás indul ellenük vagy menedékkérelmet nyújtanak be.

Kedd reggel az ártér és a kikötő között folyamatosan ingáztak a rendőrségi mikrobuszok.

Néhányan, ha egyenruhás közeledik, megpróbálnak elszaladni, de olyan is akadt, aki azt mondta, akár napokig is az erdőben marad, végül azonban a járőröknek sikerült meggyőzniük őt is.

Az elmúlt napokban a Csongrád megyei rendőrök több embert is elfogtak, akik az ártér vagy a kikötő közeléből kisbuszokkal próbálták a határsértőket az ország belsejébe vagy Ausztriába juttatni. Ellenük jogellenes tartózkodás elősegítésének vétsége vagy embercsempészet bűntette miatt indul eljárás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére