Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Augusztus 23. 14:58, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Több száz fát vágnak ki a Várkertben - Mutatjuk az okokat!

Több száz fát vágnak ki a Várkertben - Mutatjuk az okokat!

Mint ismeretes, elkészültek a Várkert és az Erzsébet liget megújítását célzó Zöld város projekt első ütemének engedélyezési tervei. A dokumentumokban több száz fa kivágása szerepel, melynek okainak jártunk utána.

A Pagony Táj- és Kertépítész Iroda nyerte el a tervek elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárást, így az iroda munkatársai készítették el a Várkert megújításának terveit. A mai napon a cég munkatársaival közösen jártuk be a közkedvelt parkolt, hogy elmagyarázzák, miért van szükség ennyi fa kivágására. Dr. Herczeg Ágnes tájépítésztől, az iroda vezető tervezőjétől megtudtuk, a tervek elkészítésekor három fő szempontot vettek figyelembe. Egyrészt a használhatóságot, hogy a mai kor elvárásainak megfelelően alakítsák át a Várkertet, másrészt a kerttörténeti tudományos dokumentáció alapján a történeti kert-jelleg visszaállítását. Továbbá az ökológiai állapot fenntarthatóságának a kérdését, vagyis hogy a város kis anyagi ráfordítással miként tudja fenntartani a parkot.

A népes szakértői csapat tagja volt Bechtold Ágnes tájépítész és művészettörténész is. Kollégájával készítették el a Várkert kerttörténeti és tudományos dokumentációját. Elmondta, valaha nemcsak magyarországi, de Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő közpark volt a pápai Várkert. A tervezés során figyelembe vették a korabeli térszerkezetet és úthálózatot. - A tájképi parkokra az volt jellemző, hogy facsoportokból és tisztásokból álltak. Kiválóan meg volt komponálva, hogy honnan milyen látvány tárul fel a lombok között, ezt is igyekszünk visszaállítani, a történeti növényanyagra támaszkodva - mondta el a tájépítész.

1616 fából 584-et vágnak ki

Kovács Attila tájépítész, faápoló, favizsgáló szakmérnök arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy a történeti, nagy értéket képviselő egyedek megőrzése a cél, sajnálatos módon ehhez invazív fajok, vagy alánőtt egyedek eltávolítására is szükség van. - Az elmúlt 50-60 évben elhanyagolták ezt a parkot és a nagyon értékes platánok körül begyomosodott a talaj, magoncok cseperedtek fává és árnyékolják az értékes egyedeket. Emiatt aszimmetrikus növekedések alakultak ki, így sérülékenyebbé is válnak a fák, egy sebzés akár az életükbe is kerülhet, ráadásul balesetveszélyesek is lehetnek - magyarázta a favizsgáló.

Platánok "körül zárva"
A fentebb említett nagy arányú fakivágással kapcsolatban Kovács Attila elmondta, a nagy számú egyednek a jelentős része 10-20 centiméter átmérőjű magonc, kisebb része 20-40 centiméter átmérőjű egyed és mindössze kettő nagy méretű fa szerepel a kivágandók között. Az egyik egy inváziós faj, mely gyomosít, még a gyep sem marad meg alatta, továbbá sérült is, a másik pedig egy csonk fa. Hozzátette, a fakivágások nyomán a megóvni kívánt egyedek fel fognak lélegezni, mivel több terük lesz, továbbá a park megújítása során figyelmet fordítanak az ápolásukra is, megvan az eljárás például azoknak a fáknak a megmentésére, amelyeknek hiányzik a belsejük, odvasak. A fakivágások mellett fatelepítés is szerepel a tervekben, mintegy 120 darab, őshonos, korábban alkalmazott fajhoz tartozó egyedet fognak ültetni.

Az egyik kivágásra ítélt nagy méretű egyed

Áldozó Tamás polgármester elmondta, a terveket elektronikus és papír alapon is meg lehet tekinteni. Az a céljuk, hogy még a tervezési szakaszban mondják el a pápaiak a véleményüket annak érdekében, hogy például a Jókai utcai fakivágásokkor tapasztalt hisztériakeltésre most ne kerülhessen sor. - Azt szeretném, ha minél többet beszélnénk a várkerti fakivágásokról, a hisztériakeltést nem tekintem a kommunikáció részének. Felkínálunk lehetőségeket, például a saját közösségi oldalamon, ahol ész érvek mentén tudunk beszélgetni.

A városvezető hozzátette, a Várkert jelenleg használt funkcióit a jövőben is meg kívánják tartani és meg akarják azokat erősíteni. Ugyanakkor egyes változtatások átalakíthatják a Várkert hasznosítását, például a Tapolca vizének a visszavezetése gazdagítani fogja a jelenlegi állapotot. A kivitelező kiválasztására, így a fakivágások megkezdésére decemberben kerülhet sor - tudtuk meg Áldozó Tamástól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.