Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Május 20. 07:03, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Több mint egymillió adóbevallást még várnak

Több mint egymillió adóbevallást még várnak

Több mint egymillióan nem nyújtották még be szombatig a 2011. évi szja-bevallásukat. A határidő május 21-én, hétfő éjfélkor jár le – hívja fel a figyelmet a NAV MTI-hez eljuttatott szombati közleménye.

Az adóhatóság az idén mintegy 4,5 millió szja-bevallást vár az adózóktól.

Emlékeztetnek: május 21-ig lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról is. Ha a magánszemély már benyújtotta a bevallását, és ahhoz rendelkező nyilatkozatot nem csatolt, lehetősége van arra, hogy a határidőig a bevallásától függetlenül rendelkezzen az 1+1 százalékról. A rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni a civil szervezet adószámát, illetve az egyház, költségvetési előirányzat technikai számát, és a rendelkezést zárt – a rendelkező magánszemély adóazonosító jelével ellátott – borítékban elhelyezve postán vagy személyesen lehet eljuttatni az adóhatósághoz.

Ugyancsak május 21-ig kell megfizetni a bevallásban megállapított pótlólagos személyi jövedelemadót. Azok a magánszemélyek, akiknek fizetési kötelezettségük nem haladja meg a 100 ezer forintot, ám azt egy összegben nem tudják teljesíteni, – a bevalláson feltüntetve – az idén is élhetnek a legfeljebb 4 havi pótlékmentes részletfizetés lehetőségével.

Fontos változás azonban, hogy az idén az első részletet a bevallás benyújtásának határidejéig, 2012. május 21-ig meg kell fizetni – figyelmeztet a NAV.

Az esetleges tartozását a magánszemély belföldi bankszámlájáról történő átutalással, az adóhatóság kijelölt ügyfélszolgálatain bankkártyás fizetéssel és postai készpénz-átutalási megbízással is teljesítheti. Postai átutaláshoz csekket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatain lehet igényelni.

A NAV arra is felhívja a figyelmet, hogy a munkaviszony évközi megszüntetésekor kiállított adatlap, valamint a különböző kifizetőktől kapott igazolások nem pótolják az adóbevallást, továbbá hogy az ellátásban részesülő álláskeresőknek is bevallást kell készíteniük.

Akik az utolsó napokra halasztották a bevallások elkészítését, azoknak segítséget nyújthat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető két kisfilm is – áll az adóhatóság közleményében.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni