Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. December 22. 07:58, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Több mint 400 milliárd forint kárt okoznak a hamisított játékok az EU-ban

Több mint 400 milliárd forint kárt okoznak a hamisított játékok az EU-ban

A hamisított játékok csaknem 1,5 milliárd euró (több mint 400 milliárd forint) éves bevételkiesést okoznak az Európai Unió tagállamaiban, ami a játékipar forgalmának mintegy 12 százalékát jelenti;

a Magyarországot érő kár évente átlagosan 3,41 milliárd forint - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) hétfőn, az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának jelentése alapján.

A jelentést készítő szakértők szerint a játékiparhoz kapcsolódó szektorokat is figyelembe véve éves átlagban mintegy 2,3 milliárd euró (710 milliárd forint) volt az uniós veszteség a hamisított játékok miatt a 2007-2012-es időszakban.

Becslések szerint közvetlenül a játékiparban évente 6150 ember vesztette el a munkáját ebben az időszakban. A közvetett hatásokat is tekintve mintegy 13 ezren váltak munkanélkülivé évente az EU tagállamaiban a hamisított babák, akcióhősök, állatfigurák, játékhangszerek, elektronikus játékok, szerencsejátékok, kirakós- és kártyajátékok, valamint társasjátékok miatt.

A játékhamisítás átlagosan évi 370 millió euró adóbevétel-kiesést jelentett a tagállamoknak.

A tanulmány szerint az EU országaiban a szektor teljes forgalma - figyelmen kívül hagyva a viszonteladókat - 10,6 milliárd euróra tehető.

A negatív tendencia leginkább a kisebb méretű cégeket érinti, a játékiparhoz kapcsolódó 5200 vállalkozás 99 százaléka olyan kis- és középvállalkozásokból áll, amelyek átlagosan 8 munkavállalót foglalkoztatnak.

Magyarországon az elmúlt években a hamisított játékok miatt évente átlagosan 351 ember vesztette el a munkáját, és a hamisítás éves szinten 3,41 milliárd forintnyi kárt jelent az országnak - idézi a HENT közleménye Bendzsel Miklóst, a testület elnökhelyettesét, aki szerint az unió, illetve a tagállamok határozott és egységes fellépése mellett arra is szükség van, hogy a fogyasztói hozzáállás jelentősen megváltozzon.

Címkék: hamis, játék, kár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.