Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Május 18. 18:07, hétfő | Belföld
Forrás: mti - fotó:MTI/Bús Csaba

Több mint 10 ezren vettek részt az országos szűrésen

Több mint 10 ezren vettek részt az országos szűrésen

Mintegy 10 600-an vettek részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton. Az eredménye így reprezentatív lett

- közölte a Semmelweis Egyetem hétfőn a honlapján. A közlemény szerint a legmagasabb, 75 százalék feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban "teljesítő" megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 százaléka jelent meg.

Emlékeztettek: a KSH 17 787 embert választott be az országos H-UNCOVER szűrésbe úgy, hogy a minta minden magyarországi régióra és 14 év felett az összes életkorra reprezentatív legyen.

A részvételi adatok első összesítése alapján elegendő számú állampolgár ment el az országos szűrővizsgálatra, így megfelelő pontosságú becslés adható a fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan: országosan a meghívottak 67,3 százaléka vett részt a vizsgálatban.

Az elérhetetlen, időközben elhunyt, vagy külföldön élő emberek csökkentették a ténylegesen elérhető tesztelendők számát - tették hozzá.

Az adatok feldolgozása még tart, a fertőzöttek végső száma és az átfertőzöttek adatai május végére várhatók, ugyanakkor az eddigi összesítések alapján a korábban ismertetett részeredményekkel összhangban lesz a végeredmény - írták.

Emlékeztettek, hogy a Semmelweis Egyetem vezetésével, a Debreceni Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem részvételével, a Központi Statisztikai Hivatal együttműködésével, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával indult H-UNCOVER országos, reprezentatív vizsgálat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

A minták legnagyobb részét a négy hazai orvosképző egyetem munkatársai vették le, de a vizsgálatban segítettek a mentőszolgálat és a vízi mentők munkatársai is.

A jövőben várhatóan legalább két alkalommal megismétlik majd a szűréseket. Két mérés között legalább egy hónapnak kell eltelnie; a jelenlegi adatok alapján várhatóan szeptemberben lehet a következő országos vizsgálat.

Megjegyezték, hogy a H-UNCOVER vizsgálat május 16-án zárult szűrésének részvételi aránya és a szűrtek száma nemzetközi viszonylatban is kimagasló, a hasonló céllal Izlandon, valamint Szlovéniában végzett felmérésekben ennél jóval alacsonyabb, ötven százalék alatti volt a részvétel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.