Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. Június 29. 17:19, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Több, a lakosságot közvetlenül érintő szabályozást fogadott el a képviselő-testület

Több, a lakosságot közvetlenül érintő szabályozást fogadott el a képviselő-testület

A mai napon üléseztek a városatyák, akik többek között a köztisztasági rendeletet és a közösségi együttélés szabályozását is módosították. Mutatjuk a részleteket:

A rendelet kimondja, hogy a köztisztasági közfeladatot Pápa Város Önkormányzatával kötött közszolgáltatási szerződés alapján a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. köteles ellátni - áll a Pápai Médiacentrum beszámolójában.

Hulladéktároló edény kihelyezése:

A rendelet az ingatlanhasználókra nézve is fogalmaz meg kötelezettséget. Ennek értelmében az ingatlanhasználó a hulladékgyűjtő edényzetet és a hulladékgyűjtő zsákot a szállítási napot megelőző napon 18.00 órától, a szállítás napján 6.00 óráig helyezheti ki a közterületre. Az edény fedelének lecsukott állapotban kell lennie és a hulladékot a gyűjtőedényben úgy kell elhelyezni, hogy az ne szóródjon ki az edény mozgatásakor. Fontos tudni, hogy a rendelet értelmében a hulladékgyűjtő edény közterületen kizárólag az elszállítás napján 18 óráig tárolható, azt közterületen tartósan elhelyezni kizárólag a közterület használatára vonatkozó engedély birtokában lehet.

Környezetvédelmi alapot hoznak létre

Az ülésen ezt követően elfogadták a környezet és a fás szárú növények védelméről szóló rendeletet, melyben szerepel, hogy az önkormányzat a környezet védelme és környezetvédelmi feladatai ellátása érdekében Környezetvédelmi Alapot hoz létre.

A rendelet emellett pontosan szabályozza az avar és kerti hulladék égetésének szabályait, a közterületi fás szárú növények telepítésével, gondozásával, kivágásával és pótlásával kapcsolatos szabályokat is.

A közösségi együttélés alapvető szabályainak módosítása:

A képviselők ezt követően módosították a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletet. A módosítás értelmében megsérti a szabályozást, aki köztemetőben temetkezési szolgáltatásra utaló reklámot vagy hirdetőtáblát helyez el, illetve, aki a kegyeleti jog gyakorlásával, illetve a sírgondozásával kapcsolatban keletkező hulladékot nem a kihelyezett hulladékgyűjtőben helyezi el.

Csapadékvíz elfolyásának akadályozása

Szintén sérti a szabályozást, aki csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagot, tárgyat, a hulladékjegyzékről szóló? VM rendelet szerinti veszélyes hulladékot a csapadékvíz elvezető létesítménybe elhelyez, önt, bevezet, vagy onnan nem távolít el.

Az ingatlan előtti terület karbantartása

Fontos változás, hogy a rendelet módosítása értelmében a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el – a használat jogcímétől függetlenül – az az ingatlanhasználó, aki az ingatlan előtti járdaszakasz – amennyiben a járda mellett zöldsáv is van, akkor az úttestig terjedő teljes terület, járda hiányában pedig 1 méter széles területsáv­, valamint az ingatlan előtti járdaszakasz melletti nyílt csapadékvíz-elvezető árok, folyóka és az ezeken lévő műtárgyak – átereszek, víznyelő rácsok –, valamint tömbtelken a külön tulajdonban álló egyes épületek gyalogos megközelítésére és körüljárására szolgáló terület nyírásáról, kaszálásáról, hulladékmentesítéséről, portalanításáról, hó- és síkosság mentesítéséről nem gondoskodik.

Szintén az ingatlanhasználókra vonatkozó szabályozás, hogy a használat jogcímétől függetlenül az ingatlan használójának gondoskodnia kell a gyommentesítésről.

Házszámtába

Sérti a szabályozást az az ingatlantulajdonos, aki a házszámtáblát az ingatlan kerítésén vagy közterületi homlokzatán, jól láthatóan nem helyezi el.

Elektromos autók töltése közterületen

A képviselő-testület az elektromos autók töltését is szabályozza a rendeletben. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki elektromos járművet – a kiépített elektromos töltőállomás kivételével – közterületen tölt.

Fizető parkolás szabályozása

Az ülésen módosították a fizető parkolással kapcsolatos helyi rendelkezést, részletesen leírva a parkolási díj fizetésének lehetőségeit, a papír alapú parkolójegy elhelyezésének szabályait, valamint az automata meghibásodása esetén érvényes szabályokat. Ebben az esetben is egyöntetű döntés született.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 12:04, vasárnap | Helyi

Legyőzte a bajnokság favoritját a Perutz!

Hátrányból fordítva, egy sokáig emlékezetes találkozón 2-1 arányban legyőzte a címvédő, első helyen álló Úrkút együttesét a Perutz!

2024. Május 04. 13:25, szombat | Helyi

Elballagott a pápai ifjúság!

A pápai középiskolák idén érettségiző diáksága sétált végig a belvároson, hogy hódoljon a hagyománynak és így búcsúzzon el a pápai diákévektől és a várostól.

2024. Május 04. 09:21, szombat | Helyi

Harcászati gyakorlat miatt fokozott légi és közúti forgalomra kell számítani Pápa térségében

Többnemzeti harcászati gyakorlat zajlik a pápai légibázison.

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.