Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. Április 28. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tízmilliárdos nagyságrendű összeget kell visszautalniuk a bankoknak

Tízmilliárdos nagyságrendű összeget kell visszautalniuk a bankoknak

A pénzintézeteknek május 31-ig kell visszafizetni a fogyasztóktól jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel elvont összegeket. Több pénzügyi szolgáltatónál már megkezdődött azoknak az összegeknek a visszafizetése, amelyeket az érintett intézmények korábban jogszerűtlen díj- és költségemelésekkel vontak el a fogyasztóktól - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az MNB becslése szerint a határozatok kapcsán érintett pénzügyi szolgáltatóknak több százezer fogyasztó számára tízmilliárdos nagyságrendű összeget kell majd visszautalnia.

A közlemény szerint az MNB több szervezet megkeresése alapján úgy döntött, hogy az érintett fogyasztói kör, a díjakra és költségekre vonatkozó tranzakciók pontos számítások alapján történő azonosítása érdekében a pénzügyi szervezeteknek eredetileg előírt április 30-a helyett a felmerülő problémák elhárításáig, feladatok elvégzéséig, de legkésőbb május 31-ig kell visszafizetniük a fogyasztóktól jogszerűtlen elvont összegeket.

Mint az MNB megjegyezte, a döntés nem érinti azokat a pénzügyi szervezeteket (a korábban visszafizetés teljesítésére kötelezett pénzügyi szolgáltató mintegy negyedét), amelyek bíróságon támadták meg a jegybanki határozatot, s valamennyien egyúttal kérték a törvényszéken a határozat teljesítésének felfüggesztését is.

Esetükben a bíróság dönt a visszafizetés felfüggesztésének elutasításáról, vagy elrendeléséről.

Az MNB 35 pénzügyi szolgáltatót összesen közel 1,2 milliárd forintra bírságolt egyoldalú szerződésmódosítások vizsgálata kapcsán feltárt jogszerűtlen díjemelések miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: