Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2013. Április 03. 13:10, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Tízezer repült óra a Nehéz Légiszállító Ezrednél

Tízezer repült óra a Nehéz Légiszállító Ezrednél

Elérte tízezredik repült óráját a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén működő, több nemzet alkotta Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing).

A Stratégiai Légiszállító Képesség (Strategic Airlift Capability, SAC) programban 12 ország vesz részt anyagi forrásokkal és személyzettel, a repülési időt pedig az előzetes megállapodásoknak megfelelően osztják fel egymás között.

A SAC tíz NATO tagországból (Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia, Amerikai Egyesült Államok) és két - a NATO Partnerség a Békéért programjához csatlakozott - országból (Finnország, Svédország) áll.

Az alakulat bázisa Magyarországon a Pápa Bázisrepülőtér. A C-17-es Boeingek ennek megfelelően magyar felségjelzéssel repülnek - ismerteti a HM.

A Nehéz Légiszállító Ezredet 2009-ben hozták létre, az alakulat 2012 novemberében érte el a teljes műveleti képességet. Az ezred három C-17-ese mostanáig több mint 600 küldetést hajtott végre, 29 ezer tonna árut és több mint 38 ezer utast szállított. A műveletek legnagyobb részét afganisztáni szállítások tették ki.

A legújabb feladatot márciusban kezdték, amikor az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata értelmében a mali misszió támogatásában kaptak szerepet.

Az ezredik repült órát 2010. február 12-én érték el. A tízezredik repült órát kedden, egy kiképzési repülésen haladta meg az egyik C-17-es - olvasható a HM közleményében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.

2024. Április 16. 16:18, kedd | Helyi

Az E.On segítségével biztonságosan építhet fészket a gólyapár a Közgáznál

A Pápán Hallottam csoportban kezdődött egy felhívással a történet, az áramszolgáltató gyorsan reagált.

2024. Április 16. 12:50, kedd | Helyi

Ismét Pápára jönnek a legjobb történelmi filmek a nagyvilágból!

Április 25-28 között ismét megrendezzük Pápán a Nemzetközi Történelmi Film Fesztivált, ez már a negyedik évad.