Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2016. Január 24. 06:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Tízezer nő kap meghívót méhnyakszűrésre

Tízezer nő kap meghívót méhnyakszűrésre

A következő napokban tízezer nő kap meghívót méhnyakszűrésre az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ).

Az ÁNTSZ MTI-hez eljuttatott közleménye szerint 2016-tól az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) irányításával több mint száz magyarországi településen 121 védőnő kezdi meg a népegészségügyi célú méhnyakszűrést. A programba bekapcsolódók száma folyamatosan bővül, így évközben egyre több kistelepülésen válik helyben elérhetővé a szolgáltatás - jelezték.

A méhnyakszűrés fontosságára hívja fel a figyelmet az európai méhnyakrák megelőzési hét is. A hazai rendezvénysorozat január 23-án szombaton, Budapesten kezdődik, a programokon az ÁNTSZ szakemberei is előadást tartanak.

Az ÁNTSZ közlése szerint Magyarországon még mindig magas a méhnyakrák okozta halálozás, az európai uniós országok átlagának mintegy háromszorosa, évente négyszázan veszítik életüket ebben a betegségben. Pedig a méhnyakrák kialakulása szűrővizsgálattal megelőzhető, illetve az időben felismert elváltozás megfelelő hatékonysággal kezelhető.

Az ÁNTSZ 2009-ben indította el a védőnői népegészségügyi célú méhnyakszűrést, 2015-ben egy európai uniós program keretében újabb védőnők szereztek képzettséget a méhnyakszűrés végzésére, és csatlakoztak a szűrést végző védőnőkhöz annak érdekében, hogy a hazai méhnyakrák okozta halálozás jelentősen csökkenjen.

Jelezték, hogy az OTH irányításával a védőnői méhnyakszűrés országszerte folytatódik. Ennek részeként februárban tízezer 25 és 65 év közötti nő kap névre szóló meghívólevelet az ÁNTSZ-től méhnyakszűrésre. Kiemelték, hogy a vizsgálat nem jár fájdalommal, egyszerűen elvégezhető és a jogosultaknak ingyenes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket