Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 03. 14:45, csütörtök | Belföld
Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar

Tízből kilenc amerikai nagyobb szerepet szán a napenergiának

Tízből kilenc amerikai nagyobb szerepet szán a napenergiának

Intenzív politikai csatározások övezik Amerikában a napenergia kérdését. Egy új kutatás eredményei segíthetnek, hogy a hangsúly a döntéshozók oldaláról a fogyasztói elvárásokra terelődjön.

A Kelton Research független kutatóintézet által végzett felmérés szerint az amerikaiak 90 százaléka támogatja a napenergia felhasználását és a technológia fejlesztését. Talán ennél is fontosabb üzenetet közvetít, hogy 80 százalékuk szerint a szövetségi kormányzatnak támogatnia kellene a napkollektorok gyártását az Egyesült Államokban, és állami támogatással kellene segíteni a napenergiából áramot előállítókat - írja a Renewable Energy World hírportál.

A széleskörű támogatás független a pártpreferenciáktól. A politikai spektrum közepén találhatóak körében a legerősebb a támogatottság, és ennek óriási lehetősége lehet a választásra készülő pártok stratégiájának megfogalmazásakor.

A napenergia-ipar biztosan javára fordíthatja a felmérés eredményeit, hogy nyomást gyakoroljon a Kongresszusra: segítse további adókedvezményekkel, hogy a szektor további munkahelyeket hozhasson létre a kapacitások bővítésével - és több napenergiát használhasson az ország.

A kérdőívben megkérdezték, hogy ha a válaszadónak befolyása lenne az Egyesült Államok energia-politikájára, melyik energiahordozót preferálná. 39 százalék a napenergiát nevezte meg kitüntetendő energia-forrásként. A földgáz 21, a szél 12, az atomenergia 9 százalékot kapott, míg a szenet csupán 3 százalék részesítené előnyben a jelenlegi helyzethez képest.

A válaszadók 89 százaléka szerint "különlegesen fontos", hogy az ország használja és fejlessze a napenergiát. A republikánus szavazók négyötöde, a függetlenek kilenctizede és a demokrata szavazók 94 százaléka osztotta ezt a nézetet. Ugyanakkor 82 százalék volt a teljes népességen belül az aránya azoknak, akik szerint a kormányzatnak támogatnia kell a napenergia kihasználásához szükséges berendezések amerikai gyártását.

A megkérdezettek szűk többsége, 51 százaléka azt is elárulta, hogy inkább hajlamos lenne megvenni egy terméket, ha tudná, hogy azt napenergia segítségével állították elő, munkálták meg. A kulcsfontosságú 18-44 éves korosztályban 61 százalék vélekedett így. A napenergiával kapcsolatban a legtöbben a költségeket nevezték meg aggodalomra okot adó tényezőként (48 százalék), míg a megbízhatóság hiánya miatt a válaszadók egynegyede aggódik.

A felmérésben részt vettek 82 százaléka helyeselné a szövetségi kormány beruházásait a napenergia területén. A republikánus szavazók 72 százaléka, a demokraták 87 százaléka, és a függetlenek 82 százaléka osztja ezt az álláspontot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.