Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Május 06. 17:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével

A magyar felnőtt lakosság masszív többsége, 72 százaléka elégedett a kormány oltóanyag-beszerzési stratégiájával a koronavírus-járvány alatt

- derült ki az Alapjogokért Központ közvélemény-kutatásából, amelyről csütörtökön tájékoztatták az MTI-t. Az április 27-én és 28-án ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a válaszadók 60 százaléka úgy gondolja, a kormány sikere az, hogy a regisztráltak immár több mint háromnegyede megkapta az oltást.

Mindösszesen százból hatan (6 százalék) gondolják úgy, hogy az Európai Uniónak köszönhető a magas átoltottság Magyarországon - írták.

A véleményt formálók 20 százaléka szerint nem tekinthető sikernek az, hogy ennyivel gyorsabb ütemben oltják be a magyarokat - tették hozzá.

Az országos, reprezentatív felmérés alapján a nyolcmillió fős felnőtt magyar lakosságból majdnem ötmillió nyolcszázezren elégedettek az európai gyakorlattól eltérő, keleti forrásokra is fókuszáló vakcinabeszerzési stratégiával.

Ez a megkérdezettek 72 százaléka, és mindössze 18 százalékuk elégedetlen a vonatkozó kormányzati lépésekkel - emelték ki.

Megállapították, hogy a "korábban számtalan ellenzéki kritikát kapott", "unortodoxnak" is nevezett vakcinabeszerzés tehát élvezi a magyar állampolgárok döntő többségének támogatását: a döntéshozatal és a társadalmi felelősségvállalás "találkozásának" is köszönhető, hogy Magyarország másfélszer gyorsabb tempóban halad előre az oltási programban, mint a kizárólag nyugati típusú vakcinákra hagyatkozó európai uniós átlag.

Hangsúlyozták, hogy a magas magyar átoltottsági arány a keleti vakcinák kormányzati beszerzése és magyar szakemberek általi engedélyezése, illetve a növekvő oltakozási hajlandóság révén vált elérhetővé.

"Az oltási program pozitív megítélését jól illusztrálja, hogy még az ellenzéki attitűddel körülírható válaszadók 26 százaléka szerint is a kormány sikere az, hogy már több mint 4 millió főt beoltottak hazánkban - ugyanakkor szomorú és a baloldal felelőssége, hogy oltásbizalmatlansági kampányával egy ilyen, alapvetően pártpolitika-mentes ügyben is érezhető a pártpreferenciák hatása a válaszokban" - fogalmaztak a közleményben.

Címkék: oltás, oltóanyag, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.