Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2015. December 08. 07:47, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Terrorizmus - Drónokkal figyeltetnék a veszélyes iszlamistákat a német szociáldemokraták

Terrorizmus - Drónokkal figyeltetnék a veszélyes iszlamistákat a német szociáldemokraták

Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti (Bundestag-) frakciója szerint drónokat is be kellene vetni a terrorcselekmények elkövetésére hajlamos szélsőséges iszlamistaként számon tartottak megfigyelésére.

A Die Welt című lap hétfői beszámolja szerint a jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó baloldali párt igyekszik átvenni a kezdeményezést a koalíciós társtól az Iszlám Állam (IÁ) novemberi párizsi terrortámadásai nyomán a belbiztonságról elindult politikai-közéleti vitában. Ezt szolgálja a Bundestag-frakció javaslatcsomagja, amely szerint a közveszélyes iszlamisták jelenleg 420 fős csoportjának ellenőrzésére és az új típusú, egyszerre több helyszínen zajló és akár napokig tartó terrortámadások megelőzésére a biztonsági szervek megerősítése mellett egy sor új eszközt, lehetőséget is be kellene vezetni.

Így például a terrorgyanús iszlamisták rendkívüli sok embert - fejenként nagyjából 30 képzett szakembert - igénylő folyamatos megfigyelésének megkönnyítésére drónokat is be kellene vetni, és lehetővé kellene tenni, hogy a veszélyesként számon tartott embereket eltiltsák tömegrendezvények - egyebek mellett karácsonyi vásárok és labdarúgó stadionok - látogatásától.

Ezzel együtt meg kellene szigorítani a beléptetési szabályokat az ilyen eseményeken, és kötelezni kellene a rendezvények biztosításával foglalkozó magán biztonsági szolgálatokat a munkatársak kiválasztására, ellenőrzésére vonatkozó eljárások szigorítására és az alkalmazottak továbbképzésére.

Az SPD azt is javasolja, hogy konkrét veszély esetén a biztonsági szervek szűkíthessék a lehetséges merénylők kommunikációs lehetőségeit és pénzügyi mozgásterét. Az elképzelés szerint engedélyezni kellene, hogy a hatóságok ideiglenesen megtilthassák az ilyen embereknek a mobiltelefon-használatot és korlátozhassák bankszámlaműveleteiket, az átutalást és a kézpénzfelvételt, vagy akár be is fagyaszthassák számláikat.

A német szociáldemokraták egy sor nemzeti szintű intézkedés mellett azt is sürgetik, hogy az uniós tagállamok lépjenek szorosabb együttműködésre. A javaslatokat rögzítő dokumentum szerint "kisállamisággal nem lehet harcolni a terror ellen", ezért a német szövetségi és tartományi bizonsági szervek és nemzetbiztonsági szolgálatok közös terrorelhárító központjának (GTAZ) mintájára érdemes lenne fölépíteni egy közös európai terrorellenes központot.

Az iszlamista terrorizmus veszélyével kapcsolatban a pártelnök-alkancellár Sigmar Gabriel is az eddiginél határozottabb hangot ütött meg egy vasárnapi lapinterjúban. A politikus a Bild am Sonntag cím lapnak Szaúd-Arábia és az IÁ elleni küzdelem összefüggéseiről szólva elmondta, hogy az IÁ ellen szervezeődött nemzetközi koalíciónak szüksége van a szunnita vezetésű sivatagi királyságra, ezért nem szabad azt "miden nap pellengérre állítani". Ugyanakkor világossá kell tenni a rijádi vezetés számára, hogy nem hunyhat szemet többé a felett, hogy "Szaúd-Arábiából vahabita mecseteket támogatnak a világ minden részén".

Hozzátette: Németországban is ezekből a vahabita (az iszlám szunnita ágának egy rendkívül konzervatív irányzata) közösségekből származik számos olyan iszlamista, akiket a hatóságok terrorcselekmény elkövetésére hajlamos vallási szélsőségesként tartanak számon.

Hangsúlyozta, hogy a radikális iszlamizmus "nem kevésbé veszélyes, mint a jobboldali radikalizmus". Azonnal lépni kell, ha az ilyen közösségekben erőszakra szólítanak fel és gyűlöletet szítanak, és "pontosan ugyanazt a mércét" kell alkalmazni, mint az erőszakos cselekményeket elkövető jobboldali radikálisoknál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt