Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2022. Május 11. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Terjed a madárinfluenza az országban

Terjed a madárinfluenza az országban

Bács-Kiskun megye és Csongrád-Csanád megye újabb területein igazolta a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma - közölte a hivatal a honlapján kedden.

A közlemény szerint a fertőzéssel érintett állományokat felszámolják.

A Bács-Kiskun megyei Rém községben található, több mint 99 ezer pecsenyekacsát számláló állományban a megemelkedett elhullás és idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza gyanújára. Szintén ezek a tünetek jelentkeztek a Csongrád-Csanád megyei Szentesen egy több mint háromezres tenyészlúd-állományban. A Nébih laboratóriuma mindkét helyen a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta - írták.

A tájékoztatás szerint az érintett gazdaságok körül kijelölték a három kilométeres sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 kilométeres sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Ezenkívül újabb kitörések következtében Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében a korábban kijelölt korlátozás alatt álló területek is tovább bővültek.

A közlemény szerint az új esetek is azt mutatják, hogy a vírus nemcsak a szomszédos állattartó telepekre, hanem nagyobb távolságokra is eljuthat. Ezért az ország fertőzéstől mentes területein sem megengedhető a járványvédelmi fegyelem lazítása.

Az állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat a betegségtől. Kiemelt jelentőségű az állattartó telepek jármű- és személyforgalmának minimálisra csökkentése és a megfelelő fertőtlenítés, valamint a védőöltözet használata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok érvényben maradnak - áll a közleményben.

Címkék: madárinfluenza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során