Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2023. Április 26. 08:49, szerda | PR
Forrás: (x)

Te ismered a műszerfal hibajelzéseit?

Te ismered a műszerfal hibajelzéseit?

Nem árt legalább a legfontosabbakkal tisztában lenni, hiszen ezek a hibajelzések nagyon fontos információkkal szolgálnak a vezető számára, sőt!

Egyes piktogramok kritikus problémákat jelezhetnek, amelyekkel a végzetes meghibásodás elkerülése érdekében jobb azonnal félrehúzódni és segítséget hívni. Lássuk a top5 műszerfal hibajelet, amelyet neked is mindenképp ismerned kell!

Check engine, azaz motor ellenőrzés

Kijelenthetjük, hogy a sárga motort jelző hibajel minden sofőr rémálma. Ha ez villan fel a műszerfalon, akkor csak reménykedhetünk, hogy mindössze kisebb hibáról van szó, és nem kell motort cserélni az autóban. Mindenesetre, ebben az esetben azonnal autószervizhez kell fordulni, ahol autódiagnosztikával kiolvassák a hibakódot, és mielőbb orvosolják a problémát.

Piros olajnyomást jelző lámpa

Ezt a műszerfal jelet látva is azonnal állj félre biztonságos helyre, és hívj segítséget. A piros olajnyomás jelzés ugyanis azt jelenti, hogy a járműben kritikusan alacsony az olajszint, tovább haladni pedig tilos, hiszen azzal a motor károsodását kockáztatod. Ezzel a komoly hibával mindenképp keresd fel autószerelődet, ne otthon olvasd ki esetleg kézi szkennerrel (ha van ilyen a birtokodban) a hibát.

Motor hőmérsékletére figyelmeztető jelzés

Ha egy piros hőmérő villan fel vezetés közben a műszerfaladon, akkor az azt jelenti, hogy a hűtőfolyadék felforrt a tartályban, azonnal le kell állítani a motort. A probléma jelentkezhet a nyári kánikulában vagy akár hegymenet közben is, de alkatrész probléma sem kizárt ilyenkor.

Amit tehetsz, hogy a gőzölgő motorháztetőt óvatosan felnyitod, és ha kicsit lehűltek az alkatrészek ellenőrzöd a hűtőfolyadék szintjét. Ha túl alacsony volt, akkor máris megoldódott a probléma: csak után kell tölteni (nem árt a csomagtartóban magadnál tartani egy kisebb flakonnal). Vigyázz, akár a tartály repedése miatt is lehet alacsony hűtőfolyadék szint, fordulj autószerelőhöz. Ha pedig normál hűtőfolyadék szint mellett jelentkezik a probléma, akkor érdemes szakértőt hívni a járműhöz.

Alacsony fékfolyadék szint

A fékrendszer az autók egyik legfontosabb része, amelynek minden körülmények között hibátlanul kell működnie a biztonságos vezetéshez. Ha az autó alacsony fékfolyadék szintet jelez, akkor a fékek nem működnek megfelelően, tovább haladni életveszélyes lehet.

Akkumulátor töltés jelző lámpa

A motorhibához hasonlóan nagy fejfájást tud okozni, ha a piros akku jel villog a műszerfalon. De a piktogram nemcsak az akkumulátor, hanem a generátor problémáját is jelezheti, megállapításához pedig mindenképp szerelőbe kell vinni a járművet.

Ha van háznál kézi hibakód olvasód vagy másnéven OBD2 olvasód, akkor érdemes előzetesen felmérni a jelzett hibák súlyosságát, és már konkrét tünetekkel felhívni az autószerelőt. Ilyenkor akár telefonon is tud hozzávetőlegesen javítási időt és költségeket kalkulálni a szakember. Ha pedig útközben jelentkeznek a fenti gondod, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy biztonságos helyre félrehúzódsz minél gyorsabban és segítséget hívsz meghibásodott járművedhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 18. 16:46, csütörtök | PR

Biztos jövő, magas fizetés? Tanulj szakmát!

Legyél diplomás, mérnök, jogász, közgazdász, informatikus, mesterséges intelligencia szakértő – valószínűleg mindenkire záporoznak ma a karriertippek.

2024. Július 13. 10:29, szombat | PR

Fotóelőhívás egyszerűen, pár kattintással

Ahogy egy fotó elkészítése is egyetlen rövid gombnyomás, úgy ma már azok előhívása is pár klikkeléssel megoldható.

2024. Július 13. 00:00, szombat | PR

A Prediktív Karbantartás Hatása a SCADA Rendszerekkel