Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Február 01. 08:39, szerda | Helyi
Forrás: Hasznos hírek

Tanácsok a hideg idő hatásainak mérséklésére

Tanácsok a hideg idő hatásainak mérséklésére

A hideg hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával.

Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, növeli a perifériás hőleadást, elősegíti a kihűlést! A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, és a megfelelő belső hőmérsékletet is biztosítani kell.

  • A hideg hatásait megelőzhetjük megfelelő öltözködéssel, meleg ételek és italok fogyasztásával. Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, növeli a perifériás hőleadást, elősegíti a kihűlést!
  • A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, és a megfelelő belső hőmérsékletet is biztosítani kell.
  • Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.
  • Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, viseljen kesztyűt!
  • Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt!
  • Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. Kérjék ki a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról!
  • A hidegben is fontos legalább napi 2 L vagy több folyadék fogyasztása, ha kültérben sportol vagy dolgozik.
  • Öltözzön megfelelően: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot.
  • Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védje kezét és a fejét is.
  • Ha autóval utazik, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot!
  • A lakáson belül is öltözzön rétegesen, a lábait is védje gyapjú zoknival, viseljen papucsot.
  • Tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzen párnát, szőnyeget.

A hőmérséklet és a halálozás összefüggése télen is kimutatható, bár nyáron sokkal szorosabb. Az összes halálok miatti halálozás általában magasabb a téli hónapokban, mint nyáron... Télen a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenza járványok okozzák, az influenza terjedését a magasabb téli hőmérséklet segíti elő. A nagy hideg nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. További érdekes összefüggést figyeltek meg a havazás és a halálos szívrohamok között, amelynek oka úgy tűnik, inkább a téli csapadékhullás, nem pedig a téli hideg (Spitalnic 1996, Gorjanc 1999). Budapesti adatok alapján a szakemberek kimutatták, hogy télen a hőmérséklet csökkenése a szív- érrendszeri halálozás kockázatát mintegy 2%-kal növeli. Ez a hatás általában a hideghullám megérkezése után 3-7 nappal mutatható ki.

Természetesen a fent leírt hatások mellett különös figyelmet kell fordítani a kihűlés, fagyhalál megelőzésére. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 14 oC körüli hőmérsékleten tartózkodunk – főleg idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetén fennáll a kihűlés veszélye.

Ha a hideg csapadékhullással és jegesedéssel is jár, megnő a balesetek, törések veszélye. Budapesti sürgősségi mentőhívások adatainak elemzése alapján megállapították, hogy az összes baleset aránya 5,5%-kal volt magasabb a 65 év felettiek körében az 1% gyakorisággal előforduló extrém hideg (<-3,9°C napi átlaghőmérsékletű) napokon, legnagyobb mértékben a töréssel járó balesetek aránya növekszik

Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, csecsemők, kisgyermekek, tinédzserek, krónikus betegségben szenvedők, fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, szociálisan hátrányos helyzetűek, hajléktalanok.

Címkék: tél, tanácsok hideg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.