Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 12. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Tablettával megelőzhető lesz az indiai hasmenés

Tablettával megelőzhető lesz az indiai hasmenés

Az indiai hasmenés fő kórokozói ellen véd hatásosan az új gyógyszer, amely milliók egzotikus nyaralását teheti biztonságosabbá.

Új, szájon át szedhető vakcinát fejlesztettek ki a Cambridge Egyetem kutatói az indiai hasmenést okozó baktériumok ellen. A betegség hozzávetőlegesen tízmillió embert fertőz meg évente, a trópusi országokba utazók nagyjából felét sújtja. Hasi görcsöket, hányást és hasmenést okoz, és általában a szennyezett étel vagy víz fogyasztása következtében lép fel.
Az új vakcina a betegség egyik leggyakoribb okozója, az E. coli (Escherichia coli) nevű bélbaktérium elleni védekezést célozza, miközben az utazókra leselkedő másik kór, a tífusz ellen is hatásos.
"A szer, amelyet megalkottunk, por alakú, tehát nem igényel hűtést, és az injekciós tűvel kapcsolatos problémák sem merülnek fel vele kapcsolatban" - mondta Nigel Slater, a kutatás vezetője. A klinikai teszteket még az idei évben elkezdik.
A kutatók egy kis DNS-darabot ültetnek be egy ártalmatlan szalmonella-baktériumba oly módon, hogy azt az emberi védekező rendszer a mérgezést okozó E. coliként azonosítsa. Az iszapszerű baktériumtenyészetet forró gázzal por alakúvá szárítják. A mikroorganizmus életműködését ezzel felfüggesztik, míg a páciens le nem nyeli, és a gyomrába nem kerül.
Az emésztőrendszer savaitól úgy óvják meg, hogy gyantaporral keverik össze, és lágy zselatin kapszulába burkolják. Amikor újra életre kel a baktérium, már az emésztő rendszerben van, és működésre bírja az immunrendszert.
"Azon a helyen erősítjük meg a védekezést, ahol az E. coli először támad" - tette hozzá Slater.
Az új gyógyszert nem kell hűtőben tartani, így a fejlődő országok számára különösen előnyös lehet. Az utazók is vonzónak fogják tartani, hogy indulás előtt nem kell megszúratniuk magukat.
"A szájon át szedhető vakcinák az új, tűmentes stratégia részét képezik" - mondta Krisna Mabubani, a projekt egyik kutatója. "Az új technológia igen jól illeszkedik a fejlődő országok viszonyaihoz, ahol az oltási programok végrehajtását a tűvel beadott szerek tárolási és szállítási gondjai akadályozzák".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár