Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Július 26. 09:23, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Veol.hu

Szintet lép a pápai Bázisrepülőtér

Szintet lép a pápai Bázisrepülőtér

Tudatos, lépésről lépésre történő építkezésnek köszönhetően az elmúlt években számos fejlesztést valósított meg az MH Pápa Bázisrepülőtér, amely ennek eredményeképpen augusztus elsejétől ezred szintű szervezetté válik.

Gangler László ezredes, a pápai légikikötő parancsnoka a veolcikkében emlékeztet, a 47. Harcászati Repülőezred 2000-ben elbúcsúzott a pápai reptérről, ahol aztán 2001. július elsején megalakult a MH Pápa Bázisrepülőtér, mindössze 120 fős állománnyal. Gangler László kifejtette, a szervezeti változások előtt álló légikikötő fejlesztési folyamatát három fő részre lehet osztani. Az első feladatrendszer során alkalmassá kellett tenni a repteret a katonai harcászati, illetve a szállító repülőgépek egyidejű fogadására. Ezen felül kutató-mentő szolgálatot is működtettek, működtetnek mind a mai napig.

A második fázisban a pápai bázissal a Stratégiai Légiszállítási Képesség Programon keresztül kapcsolatban álló nemzetek szállító repülőgépeinek fogadását tették lehetővé – ennek a képességnek teljes egészében 2018 végére lesz birtokában a pápai repülőtér. Végül a nagyszabású fejlesztési folyamat utolsó etapja várhatóan 2022-23-ban zárul le egy logisztikai központ létrehozásával. Ez már jóval túlmutat a bázis kerítésein, határain, ugyanis például a 83-as út fejlesztését, vasút-korszerűsítést, a gönyűi kikötővel való összeköttetés megteremtését is magában foglalja. Utóbbi megvalósulásával immár a nyugat-európai országokat érintő vízi szállításra is lehetőség lesz.

Gangler László rámutatott, az elmúlt években folyamatosan nőtt a pápai reptér személyi állománya, ami már megközelíti az ezer főt. Ennek köszönhetően nőttek a bázis képességei, műveletszámai, a légi forgalma. – Sikerült egy olyan hatékonyan működő szervezeti rendet kialakítani, ami sokkal gazdaságosabb működést tesz lehetővé, és sokkal hatékonyabban tudjuk kihasználni a képességeinket. Megjelent egy új alegység, mely a repülőtéri munkákkal foglalkozik, többek között ide is keresünk még dolgozókat, elsősorban katonákat – tájékoztatott a bázisparancsnok.
Mint mondta, összességében közel 200-250 új munkatársat várnak változatos munkakörökbe, mint például angolnyelv-tanár, híradó-informatikus, targoncakezelő, gépjárművezető. Főként hivatásos vagy szerződéses katonákat keresnek, de korlátozott számban közalkalmazottakat is fel tudnak venni. A jelentkezők számára az általános követelmények között van a fizikai alkalmasság, a jó kondíció, a tiszteknél az angolnyelv-tudás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.