Városlista
2022. november 30, szerda - András, Andor

Hírek

2017. Március 21. 16:29, kedd | Bulvár
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Szingapúr a világ legdrágább városa, Budapest nincs az első százban

Szingapúr a világ legdrágább városa, Budapest nincs az első százban

Szingapúrban a legmagasabbak a dollárban számolt megélhetési költségek az egész világon, Budapest ugyanakkor továbbra sincs a száz legdrágább város között az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet,

az Economist Intelligence Unit (EIU) kedden ismertetett éves globális felmérése szerint.

A lista kirívó sajátossága, hogy a két legnagyobb brit pénzügyi-üzleti központ, London és Manchester egyaránt hatalmasat zuhant az elmúlt egy évben, mivel a font jelentően gyengült a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazás óta.

Az EIU 160 termékből összerakott áru- és szolgáltatáskosár átlagárának kiszámításával állítja össze éves listáját a világ nagyvárosainak dollárban mért megélhetési költségeiről. Az összehasonlítás alapja 100-as megélhetési mutatóval hagyományosan New York. Az idei felmérés szerint a 133 várost tartalmazó listán megőrizte negyedik éve tartott első helyét Szingapúr, amelynek New Yorkhoz mért költségindexe 120.

A felső tízes mezőnyben szerepel Szingapúr mögött Hongkong, Zürich, Tokió, Oszaka, Szöul, Párizs, Genf, New York és Koppenhága.

Az EIU elemzői kiemelik, hogy a legmeredekebben Manchester költségindexe zuhant, miután a font jelentősen gyengült azóta, hogy a tavaly júniusi EU-népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt. Az angliai nagyváros 25 hellyel esett vissza, és jelenleg az 51. helyen szerepel, New York dollárban számolt átlagos megélhetési költségeinek 77 százalékával.

London, az első számú globális pénzügyi szolgáltatási központ - amely tavaly ilyenkor még a világ hatodik legdrágább városa volt - 18 hellyel a 24. helyre zuhant az idei EIU-költségrangsorban. A brit fővárosban jelenleg a New York-i dollárköltségek 89 százalékából meg lehet élni.

Az EIU elemzői hangsúlyozzák, hogy a dollárban számolt megélhetési költségek mércéjén London 20 éve nem volt ilyen olcsó.

Néhány héten belül ez a második olyan felmérés, amely jelzi, hogy a Brexit-népszavazásból eredő fontgyengülés milyen drámai hatást gyakorol a külföldi üzletemberek londoni megélhetési költségeire.

A hónap elején a Savills londoni székhelyű globális ingatlanpiaci szolgáltató és tanácsadó csoport ismertette éves felmérését, kimutatva, hogy tavaly átlagosan 88 800 dollárba került a nemzetközi üzleti vállalkozásoknak egy-egy alkalmazottjuk londoni iroda- és lakásbérleti díja.

A Savills hangsúlyozta, hogy 2014-ben ugyanezekre a költségekre a Londonban tevékenykedő nemzetközi vállalatoknak átlagosan 124 500 dollárt, 2015-ben 112 675 dollárt kellett fordítaniuk minden egyes alkalmazott után.

Mindezek alapján London, amely a tavaly ilyenkor összeállított globális költséglistán még az első helyen állt, a Savills új rangsorában két hellyel hátrébb szorulva már csak a harmadik helyre került.

Az Economist Intelligence Unit kedden bemutatott költséglistáján Budapest a 108. helyen áll, eggyel lejjebb tavalyi helyezésénél. A magyar főváros dollárban mért átlagos megélhetési költsége az EIU számításai szerint a New York-i szint 56 százaléka.

A kelet-európai EU-fővárosok közül a legolcsóbb - dollárban számolva - Bukarest, amely a 124. helyre került, két hellyel lejjebb, mint tavaly. Az EIU számításai szerint a román fővárosban a New York-i megélhetési költségek 47 százalékából ki lehet jönni.

A világ legolcsóbb városa - legalábbis a dollárban fizetett külföldiek számára - a kazahsztáni Almati, amely 38 százalékos költségindexével az utolsó, 133. helyre került az idei EIU-listán.

Ezek érdekelhetnek még

2022. November 29. 09:32, kedd | Bulvár

Brutális baleset - Hosszában átszúrta a Suzukit a sorompó, esélye sem volt a sofőrnek

Pusztaszabolcs és Szabadegyháza közötti összekötő úton történt baleset kedden reggel, megdöbbentő képek érkeztek a helyszínről.

2022. November 16. 09:52, szerda | Bulvár

Különös baleset történt a 86-oson - Forró hűtőfolyadék spriccelt a sofőr lábára

A Szeleste felé tartó személyautóban haladás közben elrepedt egy cső és a sofőr lábánál forró hűtőfolyadék ömlött az utastérbe. Az autó vezetője a fájdalomtól jobbra húzta a kormányt és az autó árokba hajtott.

2022. November 13. 09:12, vasárnap | Bulvár

Szándékosan feltartotta a mentőautót, 8 hónap letöltendőt kapott

Az eset Angliában történt, a sofőr büntetését felfüggesztették.

2022. Október 24. 19:19, hétfő | Bulvár

Szállj be a #challenge-be, és találkozz a VALMAR duóval!

Játékra invitál Marics Peti és Valkusz Milán minden tiktokert, a szerencsések pedig eltölthetnek egy délutánt az énekes duóval egy lemezstúdióban.