Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Január 10. 12:50, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Szexbotrány miatt kezdődött 'erkölcsi' vizsgálat a román rendőrségnél

Szexbotrány miatt kezdődött 'erkölcsi' vizsgálat a román rendőrségnél

Vizsgálatot rendelt el a román rendőrség megyei főfelügyelőségeinél Radu Stroe belügyminiszter az erkölcsi normák esetleges megsértésének, a női alkalmazottakkal szembeni visszaéléseknek a leleplezése és megbüntetése érdekében - közölte csütörtökön a bukaresti belügyminisztérium.

A vizsgálóbizottságokban szociológusok, pszichológusok és a belső elhárítás tisztjei vesznek részt.
A vizsgálat időzítése azzal a szexbotránnyal függ össze, amely az Olt megyei rendőrségnél robbant ki. December 26-án egy falusi rendőrőrsön dolgozó rendőrnő több késszúrással megsebesítette a falu rendőrfőnökét, akiről azt állította, hogy rendszeresen megerőszakolta és arra kényszerítette őt, hogy a megyei rendőrség több vezetőjének és egy ügyésznek is szexuális szolgáltatásokat nyújtson.
A nő által szexuális visszaéléssel meggyanúsított főrendőrök egyike Ion Voicu, az Olt megyei főfelügyelőség vezetője, aki az ügyben zajló fegyelmi vizsgálat elől kéthetes betegszabadságra menekült. Ezt a lépést Radu Stroe belügyminiszter a felelősség elől való megfutamodásként értékelte és úgy fogalmazott: "nem gondoltam volna, hogy ennyi gazemberség van a román rendőrségben". Hozzátette, hogy a törvény ilyen körülmények között nem teszi lehetővé számára, hogy leváltsa a megyei rendőrfőnököt, de azon nyomban eltávolítja a román rendőrségből, amint visszatér munkahelyére.
Az eset kapcsán a román sajtó futószalagon kezdte szállítani a rendőrségi szexbotrányokat. Iulian Surugiu, az egyik rendőrszakszervezet elnöke azt mondta, nemrég olyan panasz érkezett hozzá, miszerint a fővárosban egy fiatal, 2012-ben végzett rendőrnőt azonnal előléptettek, miután az őrsparancsnok szeretője lett. Szerdán a Bihar megyei szervezett bűnözés elleni ügyészség vett őrizetbe egy rendőrt, akit azzal gyanúsítanak: enyhébb büntetést ígért egy tolvajnak, ha az illető ráveszi a lányát, hogy ezt szexuális szolgáltatással hálálja meg.
Egy másik rendőrszakszervezet vezetője, Florin Valnei azonban boszorkányüldözésnek tartja a meghirdetett vizsgálatot, és úgy vélekedett, hogy a minisztérium csak ürügyet keres a rendőri vezetők leváltására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt