Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. November 12. 10:14, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu, kertpont.hu

Szent Márton Napi Újbor Ünnepe

Szent Márton Napi Újbor Ünnepe

Eszem, iszom, jó hangulat.

Mint mindenek eredete, mártonlúd is a régi rómaiaktól származik. Később aztán jócskán átalakult. A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik.A legenda szerint Szent Márton libaólba bújt püspökké választása elől. Csakhogy a libák hírül gágogták, hogy a szentéletű ember a közelükben van. Így hát kénytelen-kelletlen elő kellett bújnia, és el kellet vállalnia a püspökséget. Vagyis a liba kikerülhetetlen a Márton nap szokásait illetően.

Egyéb oka is van, hogy a nagy lúdevés éppen Márton napra esett. A november 11-i, vagy annak előestéjén ismeretes Márton-napi ünnepek és népszokások a régi, ma már feledésbe ment böjti időszakkal állnak összefüggésben. A 40 napos böjt Jézus böjtölését idézi a sivatagban. A 40 napot szombatot-vasárnapot kihagyva számolták vissza Vízkereszttől kezdve, így jutottak a Márton-nap utáni november 12-hez, amely a böjti időszak kezdetét jelentette...

Akármilyen is az évjárat, az újbornak mindig el kell készülnie november 11-ére. Tudják ezt a borászok, hiszen a Márton-nap előtti héten már egyre többen érdeklődnek az újbor minőségéről. Itthon az újbor megkóstolása nem az évjárat értékelését jelenti, hanem a bor szeretetét fejezi ki.

A pápai Szent Márton napi vigazságot Dr. Áldozó Tamás polgármester nyitotta meg péntek délután. Az Esterházy kastély udvarán felállított sátor szépen megtelt a hűvös idő ellenére. Mindenki megkóstolhatta a Pápa környéki pincészetek új borát, szórakozhatott a helyi fellépő csoportok műsorain és a sztárvendég, Kökény Attila dalain.

Holnap folytatódik a Szent Márton Napi Újbor Ünnepe, a program ITT tekinthető meg.

Kattintson a galéria megnyitásához!

Címkék: Márton nap

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk