Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 24. 09:10, csütörtök | Helyi
Forrás: Pápai mentőszolgálat, webbeteg.hu

Szénmonoxid-mérgezés!

Szénmonoxid-mérgezés!

Egy négy tagú családot szállítottak kórházba az éjjel szénmonoxid mérgezéssel Pápán.

A pápai mentőszolgálattól kapott információk szerint az éjszaka folyamán riasztást kaptak egy pápai címre.

Egy négy tagú család kapott szénmonoxid mérgezést, mindannyiójukat a pápai kórházba szállították. A mentők elmondása szerint rendkívül szerencsések voltak, ugyanis a kisgyermek ébresztette fel a családot, miután észlelték, hogy fáj a fejük és szédülnek. Ekkor hívták a mentőket.

A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége.Veszélyt elsősorban amiatt jelent, hogy színtelen, szagtalan, és szén-monoxid érzékelő berendezés nélkül észrevehetetlen, általában csak a rosszullét figyelmeztet a jelenlétére.

Az évről-évre bekövetkező halálesetek elkerülhetőek lennének a kémények rendszeres ellenőrzésével, a kazánok, kályhák szakember által történő beszerelésével és felülvizsgálatával, de pár ezer forintért beszerezhető CO mérő is, nem érdemes spórolni, életeteket menthet.

Címkék: co mérgezés, mentők

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.