Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Október 09. 09:22, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Szén-monoxid mérgezés Németbányán

Szén-monoxid mérgezés Németbányán

Szén-monoxid mérgezés gyanújával szállítottak kórházba egy hatvan év körüli házaspárt a pápai mentősök- tudtuk meg Kürti Józseftől.

Az állomásvezető elmondta, vasárnap reggel fél 8 után értesítették őket az esetről. Úgy tudjuk, a házaspárnak nagy szerencséje volt, ugyanis egyikük felébredt és észlelte a mérgezés jeleit, fejfájásra panaszkodott. A férfi és a nő friss levegőre ment és értesítették a tűzoltókat, valamint a mentőket. Mindkettőjük szén-monoxid mérgezése közepesen súlyos. Információink szerint a kiérkező tűzoltók magas CO koncentrációt mértek a lakásban.

Az egyik leggyakoribb háztartási baleset!

A szén-monoxid-mérgezés a szén-monoxid gáz belélegzése következtében fellépő mérgezés, amely akár halálos kimenetelű is lehet. Az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amely legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezés miatt következik be.A szén-monoxid-mérgezett beteget friss levegőhöz kell juttatni, biztosítani kell számára a szabad légutakat és szükség esetén lélegeztetni kell. A szén-monoxid által ellepett helyiséget a lehető leghamarabb alaposan ki kell szellőztetni. Szén-monoxid-mérgezés gyanúja esetén az elsősegélynyújtónak fokozott figyelmet kell fordítania arra, nehogy a segítés helyett saját maga kerüljön bajba.

Színtelen, szagtalan

Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz, ugyanakkor sokszorta erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. A kezdeti tüneteket gyakran nem értelmezik helyesen, ezért a szén-monoxid-mérgezés olyankor is okozhat halálesetet, amikor a súlyos mérgezést hosszan tartó, jól észrevehető tünetek előzik meg.

Fejfájás, szédülés, álmosság

Az ájulást még nem okozó mérgezés tünetei összekeverhetők többek közt a migrén vagy az influenza bizonyos tüneteivel (fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar). A mérgezést szenvedő személy tudatánál marad, a mérgezés gyanúját gyakran fel is fogja, sőt azt is, hogy meghal, ha nem tesz valamit. Egy bizonyos mérgezési fokon túl azonban az oxigénhiány miatt végtagbénulás lép fel, ezért már cselekvőképtelenné válik. A szén-monoxid a testben először lassan halmozódik fel, majd koncentrációja hirtelen megugrik

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

Megfenyegette, hogy megöli, börtönbe mehet a Pápa környéki férfi

Zaklatás vétsége miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 33 éves férfival szemben, aki közösségi oldalon nyilvánossá vált sértő kijelentések miatt fenyegette meg a sértettet és annak élettársát az egyik Pápa környék

2024. Április 24. 13:21, szerda | Helyi

Baán Éva: Tiszta a lelkiismeretem!

A nyugdíjas egyesület elnöke szerint amennyiben Grőber Attila törvénysértést észlelt, akkor vagy jelentse fel, vagy kérjen tőle bocsánatot!

2024. Április 24. 12:51, szerda | Helyi

Steinbach Józsefet választották meg Balog Zoltán utódjának

Steinbach József a pápai székhelyű Dunántúli Református Egyházkerület püspöke.