Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 14. 09:46, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

Százhetvenedik évfordulóra készülve

Százhetvenedik évfordulóra készülve

Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet (EpVE), valamint a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár a 2018-as esztendő legelején közösen adta közre az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének 170., Petőfi Sándor születésének 195., Jókai Mór Pápa város díszpolgárává választásának 125. évfordulójára helyi- és honismereti vonatkozású rejtvényfüzetét.

Az EpVE ügyvivője, Kerecsényi Zoltán városi képviselő, illetve Váminé Molnár Emma könyvtáros, EpVE-önkéntes közös szerkesztésében megjelent, mintegy tizenöt oldalnyi terjedelmű rejtvényfüzet feladatsoraival főleg 1848 vezető márciusi ifjaira, Petőfire és Jókaira, azok pápai kötődéseire kívántak fókuszálni az összeállítók. Az EpVE több mint két esztendővel ezelőtt felvállalta a lokális Petőfi-emlékek gondozását-fenntartását is, idén már az esztendő első napján főhajtást tartottak Petőfi Sándor születési évfordulója kapcsán, tavaly ősszel pedig a költő unokatestvérére, Orlaira irányították rá a figyelmet, akkor a várossal közösen egy emléktáblát is felavattak a Barát utcában. Az EpVE kiemelten fontosnak érzi hangsúlyozni, hogy Petőfi Sándor Pápán vette fel a Petőfi nevet, itt „született”, innen indult el igazán költőként, s itt ismerkedett meg,- kötött barátságot Jókai Mórral, s mindketten 1848 forradalmának elindítói voltak, erre pedig büszkén kell tekintenie minden pápainak. Ezért a kis rejtvényfüzet feladatai nem véletlenül szólt főleg kettejükről, – így, ezzel kapcsolódott az EpVE a városi könyvtárral együttműködve az idei városi Jókai-emlékévhez is!

A közel ötven rejtvényfüzeti megfejtő közül öt szerencsés nyertest sorsoltak ki, akiket a „170 pereces felolvasó délután a 170. évfordulóra” című program megnyitása keretében, március 13-án kora délután jutalmazott az egylet és a városi könyvtár. A főként helytörténeti vonatkozású jutalomkönyveket Kerecsényi Zoltán és Váminé Molnár Emma adta át: Mátrai Boldizsár 10/A osztályos, Pócza Attila 10/A osztályos, Mogyorósi Bálint 10/D osztályos tanulóknak a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumból, Somogyi Zoltán Pápa-Tapolcafői lakosnak, Faragó Norbert - Nagy Zsófi - Proszt Mira - Sikos Erik - Tóth Gergő 5. osztályos tanulóknak a pápai Weöres Sándor Általános Iskolából, akik egy csapatot alkotva oldották meg a rejtvényfüzet feladatait. A díjazottak kaptak ajándékba abból az EpVE által frissen kiadott pápai '48-as Zsebfüzetből is, amely korabeli, helyi vonatkozású kis szövegeket, verseket, napló-részleteket mutat be röviden, megidézve a 170 évvel ezelőtti hangulatot Kerecsényi Zoltán és Marton Zsolt lokálpatrióták együttes szerkesztőmunkájának köszönhetően.

A március 13-i programon az egylet ügyvivője köszönetet mondott a rejtvényfüzet kivitelezésében, valamint a nyertesek jutalmazása tekintetében segítőknek, támogatóknak, így a városi könyvtár igazgatójának, dr. Hermann Istvánnak, Pápa Város polgármesterének, dr. Áldozó Tamásnak, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei levéltárvezetőjének, dr. Hudi Józsefnek. Egyúttal minden rejtvényfüzeti megoldót és nyertest meghívott március 15-e reggelére, a városi, központi ünnepélyt megelőző tisztelgésre, a pápai Alsóvárosi és Kálvária temetőkbe, az egykori '48-as honvéd városvezetők, képviselők nyugvóhelyeinél tartandó virágelhelyezésre és mécsesgyújtásra.*

A „170 pereces felolvasó délután a 170. évfordulóra” című közös, '48-as programra minden előre jelentkezett érdeklődőt – de elsősorban fiatalokat – vártak a szervezők, vagyis az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet, valamint a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár. A felolvasásra vállalkozók kedvenc, '48-as vonatkozású irodalmi mű-részleteiket, verseiket olvashatták fel, oszthatták meg 170 percen keresztül a városi bibliotéka falai közt, így tisztelegve a pár nap múlva esedékes kerek forradalmi évforduló hőseinek emléke előtt. A megjelent felolvasók, szavalók emléklapban részesültek.

* Az 1848-as polgári forradalom kitörésének kerek 170. évfordulónapján, 2018. március 15-én, az ünnep reggelén, az Alsóvárosi és Kálvária temetőkben, az egykori „veterán” '48-as városvezetők, képviselők sírjainál főhajtást tartanak az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet önkéntesei, akik tisztelettel hívják / várják a pápaiakat, a város vezetőit és képviselőit is a közös virágelhelyezésre és mécsesgyújtásra! Gyülekezés: 2018. március 15-én reggel 08.30 órakor az Alsóvárosi temető főbejáratánál! Kérünk mindenkit, hogy hozzon magával egy szál virágot és egy mécsest! / Az alábbi fontosabb síremlékhelyeket keressük föl: Alsóvárosi-köztemető: Osváld Dániel nemzetőr, volt pápai polgármester, Baráth Ferenc honvéd százados, egykori pápai képviselő, Kis Gábor nemzetőr, egykori pápai képviselő, Szilágyi József honvéd főhadnagy, egykori pápai képviselő, Tóth Dániel honvéd főhadnagy, egykori pápai képviselő, Kálvária-temető: Woyta József nemzetőr alhadnagy, volt pápai polgármester, Martonfalvay Elek nemzetőr alhadnagy, volt pápai alpolgármester, Nagy Boldizsár nemzetőr, honvéd hadnagy, volt pápai főjegyző, Hanauer Jenő honvéd főhadnagy, egykori pápai képviselő. /

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.