Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Január 27. 08:03, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Százezrek kapják el a leprát

Százezrek kapják el a leprát

Habár a közelmúltban világszerte jelentősen és tartósan csökkent a leprás megbetegedések száma, a fertőzés elleni harcot még nem sikerült megnyerni:

az elmaradott és fejlődő országokban évente továbbra is több mint 200 ezer ember kapja el a kórt – közölte csütörtökön, a lepra világnapját megelőzően Joseph Kawuma, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa, a Missio segélyszervezet tanácsadója.

A WHO adatai szerint 2010-ben 228 ezer új leprás megbetegedést regisztráltak világszerte, szemben a 2003-as 515 ezerrel. A kór felszámolásában elért jelentős előrelépések ellenére azonban egyes adatok és tendenciák továbbra is aggodalomra adnak okot. Aggasztó jelenség például, hogy nem mutat csökkenést a gyermekek közötti új megbetegedések száma. A segélyszervezet szerint minden tizedik leprás gyermek.

Komoly gond az is, hogy a betegeket az esetek többségében csak későn, a fertőzés előrehaladott állapotában kezdik kezelni, így az sokkal súlyosabb következményekkel jár. A leprás betegek ötöde már az orvosi ellátás megkezdése előtt idegkárosodást szenved, ezért az esetek egyre nagyobb hányadában okoz tartós fogyatékosságot a betegség. Kawuma szerint ennek legfőbb oka, hogy a fertőzöttek a társadalmi kirekesztéstől félve nem mernek orvoshoz fordulni. „Számos országban nem tesznek eleget a leprásokat sújtó hátrányos megkülönböztetés felszámolásáért” – mutatott rá az orvos.

A világon minden második leprás megbetegedést Indiában regisztrálják, a dél-ázsiai országban 2010-ben 126 ezren fertőződtek meg – olvasható a WHO jelentésében. Évente tízezrek kapják el a leprát Brazíliában és Indonéziában, és Afrika országaiban is jelentős gondot okoz a betegség kezelése.

Habár Európában, Közép-Ázsiában, Oroszországban és Kanadában sikerült teljesen felszámolni a kórt, az utóbbi években egyes fejlett országokban, így az Egyesült Államokban, Japánban és Ausztráliában is regisztráltak új megbetegedéseket. Összesen 130 országban jelentettek új fertőzést 2010-ben.

A Mycobacterium leprae baktérium által okozott, cseppfertőzéssel terjedő betegség kezelésére hatékony, minden országban elérhető gyógyszerek állnak rendelkezésre. A WHO szerint az egyik legfőbb probléma a hosszú lappangási idő, amely akár öt év is lehet. Gyógykezelés nélkül a lepra – amelynek elsősorban a szegény rétegek vannak kitéve – bőr- és ideg-, valamint végtagi és látószervi károsodást okoz.

Címkék: lepra, who

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére