Városlista
2021. január 26, kedd - Vanda

Hírek

2020. December 10. 18:14, csütörtök | PR
Forrás: (x)

Számlázási hibák, amire katásként érdemes odafigyelni

Számlázási hibák, amire katásként érdemes odafigyelni

A számla kiállítása látszólag pofonegyszerű művelet, mégis gyakoriak a szabálytalanságok a katások körében. Összegyűjtöttük azokat a leggyakrabban előforduló hibákat, amelyekre minden kisadózónak érdemes odafigyelnie.

A számlázási szabályok tekintetében a katásoknak ugyanazokat az irányelveket kell követniük, mint más adózási formát választó vállalkozásoknak. Ugyanakkor sok esetben kerülnek helytelenül kiállításra számlák pusztán azért, mert a katások hibásan értelmeznek egyes jogszabályokat.

A „kisadózó” megjegyzés feltüntetése a számlán

A "kisadózó” megjegyzésnek minden katás számlán szerepelnie kell, beleértve a sztornó és helyesbítő számlákat is. Ennek elmulasztása miatt az adóhatóság bírságot szabhat ki. A számlázó programot használók nem csak egyszerűen és gyorsan tudnak bizonylatokat kiállítani, de állandó megjegyzésként beállíthatják a „kisadózó” kifejezést, hogy véletlenül se maradjon le egyik bizonylatról sem a kötelező tartalmi elem.

A számla kiállításával nem kell megvárni a számlázott összeg kifizetését

Gyakorinak számít az a hiba, amikor a katás a végösszeg beérkezéséig vár a számla megírásával. A számlának ugyanakkor az ügylet teljesülését kell dokumentálnia és nem magát a pénzmozgást. Miért értelmezik sokan félre a rendelkezést? A Kata törvény azt mondja, hogy a bevételeket pénzforgalmi szemléletben kell elszámolni. Ez azt jelenti, hogy pénzügyileg realizált összeg minősül bevételnek. Az Áfa törvény alapján azonban a számlázás során a teljesítési elvet kell szem előtt tartani.

Alanyi adómentes vagy áfás?

Tévhit, hogy a katás vállalkozás automatikusan alanyi adómentes. Minden vállalkozás tevékenysége megkezdésekor köteles áfa-nyilatkozatot tenni, amely keretében választhat alanyi adómentességet, amennyiben megfelel az Áfa törvényben foglaltaknak. Alanyi adómentességre a naptári év első napján van lehetőség áttérni, feltéve, hogy erre vonatkozóan az előző év utolsó napjáig a NAV-nál bejelentés tesz.

A kisadózó csak akkor állíthat ki alanyi adómentesként számlát, ha az Áfa tv. rendelkezései alapján jogosult rá. Továbbá fontos figyelembe venni az alanyi adómentesség felső, 12 millió forintos értékhatárát, azaz ügyelni arra, hogy a számlázandó összeg az adott évre ne lépje túl ezt az összeget.

Online adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása

A kötelező adatszolgáltatás már 2018. nyara óta érintette azokat a vállalkozásokat, akik minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalmú bizonylakat állítottak ki, a katások jó része nem tartozott ebbe a körbe. 2020. július 1-je óta azonban minden számlát jelenteni kell, amit belföldi vállalkozás részére készítettek függetlenül attól, hogy tartalmaz-e áfát vagy sem. Így már csak azok a katás vállalkozások mentesülnek, akik kizárólag magánszemélyeknek számláznak. De nem sokáig! 2021. január 1-jétől ugyanis minden számla adatát látni fogja a NAV, tehát a magánszemélyek számára írt bizonylatokat is. Az adatszolgáltatást az adóhatóság Online számla platformján kell teljesíteni a kézi számlák manuális feltöltésével, vagy számlázó program esetén a jelentés automatizálható egy egyszeri összekötéssel. Az adatszolgáltatás elmulasztása, késedelmes vagy hibás beküldése egy katás egyéni vállalkozó esetében akár 200 000 Ft is lehet számlánként.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 07. 17:16, csütörtök | PR

Albérlet szerződéssel a megbízható lakhatásért

Sokakban talán fel sem merül, hogy ingatlan bérlésekor mennyire fontos jogilag is lefektetni a bérlésre vonatkozó alapszabályokat.

2021. Január 05. 16:28, kedd | PR

Így adózik a diákmunka 2021-ben

A diákmunka egyre népszerűbb a fiatalok körében, de nem mindenki ismeri, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá, és hogyan adózik. Mivel számolhat egy diákmunkát végző fiatal és mire figyeljen? Ennek járunk most utána.

2020. December 09. 11:53, szerda | PR

A népszerű elektromos fűtési mód: fűtőpanel

Régen nem volt probléma, ha olyan ház épült, amelynek szigetelése problémás volt.

2020. December 09. 11:44, szerda | PR

Így lesz egyszerű az év végi készletezés az irodában

Közeleg az év vége és ilyenkor minden irodában elvégzik a készletek felmérését, és összeírják a jövő évi szükségletket. Ha nem akarsz a rendeléssel napokat eltölteni, akkor válassz egy olyan céget, mint az Inkton.