Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 18. 14:07, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP / MTI

Szalonnázás közben ki gondol a spermiumra?

Szalonnázás közben ki gondol a spermiumra?

A sok telített zsírsavat tartalmazó étrend a spermiumszám csökkenésével köthető össze...

Míg az omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend mellett nagyobb a spermiumok koncentrációja - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Jill Attaman, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa csoportjával termékenységi klinikán vizsgált 99 férfit vont be tanulmányába. A résztvevőket a szokásos laboratóriumi vizsgálatokon túl kikérdezték étrendjükről is.

Megállapították, hogy azoknak a férfiaknak, akik a legtöbb zsírt fogyasztók csoportjába kerültek, átlagosan 43 százalékkal kevesebb volt a teljes spermiumszáma és 38 százalékkal alacsonyabb a spermiumkoncentrációja (egységnyi térfogatú ondófolyadékban található spermiumok száma), mint a legkevesebb zsírt fogyasztóké.

Ráadásul a legtöbb omega-3 telítetlen zsírsavat fogyasztó férfiaknál a spermiumok szerkezete egészségesebb volt, mint azoknál, akik a legkevesebb ilyen zsírsavat vették magukhoz. A vizsgálatban résztvevők 71 százaléka túlsúlyos vagy elhízott volt, ami szintén rossz irányban befolyásolja a spermiumok mennyiségét és minőségét is.

A tanulmányt a Human Reproduction című szakfolyóiratban ismertették részletesen.

MTI / STOP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni