Városlista
2019. június 25, kedd - Vilmos

Hírek

2018. Június 12. 14:10, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Szállítógépek gyakorlatoznak a pápai bázison

Nyolc nemzet kilenc repülőgéppel képviselteti magát a június 10-22. közötti ETAP-T 18 elnevezésű szállítórepülőgép gyakorlaton.

Az Európai Védelmi Ügynökség, az Európai Légi Szállítási Parancsnokság, valamint az Európai Harcászati Légi Szállítási Központ szervezésében létrejött gyakorlatnak és a nyolc résztvevő nemzet katonáinak az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont. A kilenc, nagyrészt C-130 típusú gép Pápát kiinduló bázisként használva hajt végre együtt megtervezett, összetett harcászati feladatokat éjjel és nappal egyaránt. A résztvevők kiképzési céljai a hadműveleti tervezés, a repülőműszaki együttműködés, ejtőernyős kiképzés, légi dobások, logisztikai feladatok megoldása, különböző repülési eljárások gyakorlása, éjszakai repülés.

A feladatok végrehatására Magyarország kijelölt légtereiben kerül sor, különböző magasságokban, éjjeli és nappali fényviszonyoknál. A kombinált légiműveleteket az érvényes magyarországi és nemzetközi szabályzók szerint hajtják végre a repülésbiztonság és a lakosság nyugalmának maximális szem előtt tartásával. Vicai Zoltán alezredestől, az MH Pápa Bázisrepülőtér parancsnokhelyettese elmondta, a vadászrepülőgépekhez képest elenyésző hanghatással jár a szállítógépek le és felszállása, ennek ellenére kérik a lakosság türelmét és megértését.

Az MH Pápa állománya felkészülten látja el a nyolc nemzet kilenc repülőgépének hatékony kiszolgálását és biztonságos üzemeltetését. Vicai Zoltán hagsúlyozta, a repülés mellett számos olyan háttértevékenységet végeznek egy-egy ilyen gyakorlat során a pápai bázison, melyek a lakosság számára nem láthatók, mégis elengedhetetlenek ahhoz, hogy sikeres legyen a gyakorlat.

A Magyar Honvédség AN-26-os szállítórepülőgéppel, JAS-39 EBS HU repülőgéppel, MI-8 és MI-17 helikopterrel, KUB és MISTRAL légvédelmi rendszerekkel és további kiszolgáló eszközökkel vesz részt a gyakorlaton.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 25. 18:24, kedd | Helyi

Biztonságos a kerékpárom akció Pápán

A pápai rendőrök egy helyi üzem dolgozóinak kerékpárjait ellenőrizték és regisztrálták.

2019. Június 25. 07:31, kedd | Helyi

Két körözött személyt is előállítottak a pápai rendőrök egy nap alatt

A pápai rendőrök mindkét férfit előállították a helyi rendőrkapitányságra, majd őrizetbe vették őket.

2019. Június 23. 07:59, vasárnap | Helyi

Piller Ádámot fogadta felnőtt pápai polgárrá a polgármester

Városunkban hagyomány, hogy a polgármester a ballagás alkalmával ünnepélyes keretek között jelképesen felnőtt polgárrá fogad a diákok képviseletében két végzős tanulót.

2019. Június 22. 11:15, szombat | Helyi

Azt képzelte, ő Vasember, ezért ugrott ki a kisfiú az erkélyről

A négy éves kisfiút mentőhelikopter szállította a veszprémi kórházba, a lábát kellett megoperálni. Édesanyja írta le, hogyan történt a baleset.