Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2024. Február 28. 16:26, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szakjogász: Jogsértő a Pápán végzett közvélemény-kutatás

Szakjogász: Jogsértő a Pápán végzett közvélemény-kutatás

Több ezerre tehető azoknak a pápaiaknak a száma, akik telefonhívást kaptak az elmúlt hetekben.

A közelgő önkormányzati választás kapcsán érdeklődtek, elsősorban Áldozó Tamás megítélését firtatták, de magánszemélyek nevei is előkerültek a kérdések között.

Ki végezte a kutatást?

A magánszámról érkező hívások mögött a Call Express nevű cég áll, ami az Amarone Kft. egyik divíziója. Az Amarone Kft. igazgatója Kertész Balázs debreceni ügyvéd, aki ezer szálon kötődik ahhoz a Rogán Antalhoz, aki megkerülhetetlen szereplő a Fidesz és a kormány kommunikációjában, amelyet pedig a rendszeres közvélemény-kutatások alapján alakítanak ki.

Mire voltak kíváncsiak?

A Pápán végzett közvélemény-kutatás kérdéseit a cikk végén teljes terjedelmében idézzük. Azokból egyértelműen kirajzolódik, hogy a pápaiak pártpreferenciájára voltak kíváncsiak, elsősorban Áldozó Tamás megítélésére kérdeztek rá, valamint arra, hogy a pápaiak elégedettek-e a városban zajló folyamatokkal, kiemelve néhány, a városvezetés szerint sikeres beruházást, illetve a közelmúltban nagy figyelmet kapó problémás területet - de a polgármester lendületességét és fiatalosságát is firtatták.

A kérdések között nevesítve van két olyan személy is (Szalóky Zsolt – a szóban forgó cikk szerzője és Cseh Péter, a pápai Hattól Nyolcig Filmklub vezetője), akik semmilyen politikai szerepet nem vállaltak, soha, még csak utalást sem tettek arra, hogy el kívánnának indulni bármilyen választáson. Nem közszereplők, hanem magánszemélyek.

Az ügyben megkerestük a kutatást végző céget. Megkérdeztük, hogy ki rendelte meg a kutatást, és miért voltak kíváncsiak két magánszemély közmegítélésére, ám nem válaszoltak a kérdéseinkre.

Ki rendelhette meg?

Korábban Áldozó Tamás polgármester is kommentált egy posztot, amelyet Cseh Péter írt a témában. A városvezető humorosnak találta a közvélemény-kutatásban jogellenesen nevesített magánszemély kifakadását.

A poszthoz Unger Tamás is hozzászólt, egyebek mellett az alpolgármester az írta, hogy „egy állítólagos közvélemény-kutatásban felmerült a neve (Cseh Péternek), de ebben az esetben vagy egy országos, vagy egy helyi ellenzéki mérésről lehet szó, mert mi, itt helyben ilyenre biztosan nem adtunk megrendelést”.

Hogy mennyire életszerű, hogy Rogán Antal jobbkezének cége ellenzéki pártoktól vesz fel rendelést, vagy hogy az országos Fidesznek magától jutott volna eszébe Cseh Péter és Szalóky Zsolt neve, azt döntsék el olvasóink.

Megkérdeztük dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselőt is az ügyben, ám ő sem tudta, hogy ki rendelte meg a kutatást, megjegyezte, több hasonló futott az országban a közelmúltban.

Megkerestük az ellenzéki szereplőket is, így Grőber Attilát, a DK, és Süle Zsoltot, a Jobbik helyi vezetőjét, ám ők is úgy nyilatkoztak, hogy nincs információjuk a megrendelő kilétéről. Süle Zsolt egyértelműen a Fideszt jelölte meg lehetséges forrásként. Hozzátette, korábban őt is keresték, de akkor még a helyi politikai élet szereplöire kérdeztek ra, többek közt rá, véleménye szerint teljesen szakmaiatlan, sőt talán jogszerűtlen módon, a beszélgetés végén megkérték, hogy ajánljon más alanyt telefonszámmal, mert kevés a válaszoló.

Mit mond a szakjogász?

Az ügyben megkerestük dr. Szilágyi Zsuzsanna ügyvédet, aki részletes tájékoztatásában egyebek mellett leírta, hogy

- a közvélemény-kutatás egyes kérdései különleges személyes adatnak minősülnek, így azok különleges kezelése indokolt. Az adatvédelmi tájékoztató ezek vonatkozásában nem felel meg az érdekmérlegelési tesztre vonatkozó és a NAIH által elvárt feltételeknek

- a megkérdezettek feltehetően nem kapták meg a megkérdezést megelőzően a GDPR által előírt és elvárt tájékoztatást az érintetti jogaik vonatkozásában (erre utal a kérdező azon válasza is, miszerint nem tudja ki a megbízó, ő csak egy diákmunkás)

- nincs információ arra vonatkozóan sem, hogy az adatok anonimizálása, a természetes személyre való visszavezethetőség megszüntetése hogyan és milyen formában történik/történt meg (magyarul nem lehetünk biztosak abban, hogy a válaszainkat nem kötik hozzánk - a szerk.)

Cseh Péterre és Szalóky Zsoltra vonatkozóan:

A szövegkörnyezetben való ilyetén feltüntetésük egyértelműen azt sugallja, mintha közszereplőként valamilyen politikai párt, vagy csoportosulás tagjai lennének, és ezzel a politikai véleménynyilvánítással egy csoportba sorolják őket azon közszereplő politikusokkal, akik még a kérdésben szerepelnek. Nevezettek újságírók, kulturális szervezők, foglalkoznak a helyi közélet kérdéseivel, de nem minősülnek közszereplőnek, illetve nem adták meg a hozzájárulásukat ahhoz, hogy közvélemény-kutatásban így kiszerkesztve, név szerint szerepeljenek.

Információim szerint ebben az esetben sem a hozzájárulás beszerzése, sem pedig érdekmérlegelési teszt bemutatása nem előzte meg a kérdés ilyetén való feltevését. Összegzésképpen megállapítható, hogy a kérdéssel sérültek az érintettek jogai, mind adatvédelmi, mind személyiségi jogok vonatkozásában – írja a szakjogász.

Íme a közvélemény-kutatás kérdéseinek leirata:
1. Politikai pártnak, politikusnak dolgozik-e?
2. Ha Magyarországon választásokat tartanak (parlamenti, önkormányzati, népszavazás), akkor Ön mindig szavaz / majdnem mindig / sokszor / ritkán / nem / sohasem?
3. Hova sorolná magát az alábbiak közül? (baloldali / középen áll / jobboldali)
4. Magyarországon inkább jó vagy inkább rossz irányba mennek a dolgok?
5. És Pápán?
6. Mennyire elégedett Ön Áldozó Tamás, Pápa polgármesterének eddigi munkájával?
7. Mi a legjelentősebb probléma, amit meg kellene oldani?
8. Pápa az utóbbi években általánosságban véve kicsit hanyatlott / ugyanolyan maradt / kicsit fejlődött / sokat fejlődött?
9. Mi a legjelentősebb siker, előrelépés, ami az utóbbi években történt Pápán?
10. Felolvasom Önnek néhány politikai vezető, közéleti személyiség, szervezet nevét. Mondja el, inkább kedvező, inkább kedvezőtlen véleménnyel van róla? Ha nem ismeri, vagy nincs véleménye, nyugodtan mondja! (Orbán Viktor, Dr. Unger Tamás / Fidesz-KDNP, Gyurcsány Ferenc / DK, Dr. Áldozó Tamás / Fidesz-KDNP, Grőber Attila / DK, Karácsony Gergely / Budapest főpolgármestere, Cseh Péter, Szalóky Zsolt)
11. Az alábbi jellemzők mennyire igazak Áldozó Tamásra: fiatalos, lendületes?
12. Kire voksolt a 2019-es októberi polgármester-választáson Pápán?
13. Ha vasárnap lennének a választások az alábbi pártok közül melyikre szavazna?
14. Legutóbb kire szavazott?
15. Ha vasárnap lennének az önkormányzati választások, Ön elmenne szavazni?
16. Ha vasárnap lennének az önkormányzati választások, melyik polgármester-jelöltre szavazna?
17. [Call Express. A megbízóról nincsen információm. Diákmunkás.]
18. Önkormányzati választásokon jellemzően inkább az egyéni képviselő személyére szavaz, vagy inkább a pártra, amit képvisel?
19. Önkormányzati választásokon inkább a helyi ügyek alapján vagy inkább országos politikai ügyek alapján szavaz?
20. Ön inkább támogatja vagy nem támogatja, hogy Áldozó Tamás jelenlegi polgármester hivatalában maradjon?
21. Mi az, amit Ön leginkább kedvel Áldozó Tamás polgármesterben? Tulajdonság, vagy ami szimpatikus Önnek? Vagy nincs ilyen?
22. És amit legkevésbé kedvel, olyan van? Vagy valami, amit tett? (Akkor mondhatjuk azt, hogy elhanyagolja ezt a várost, vagy nem foglalkozik ezzel a város?)
23. Ön inkább elégedett vagy nem elégedett a Pápa tömegközlekedési helyzettel?
24. Ön inkább elégedett vagy nem elégedett a Pápa parkolási rendszerrel?
25. Ön inkább elégedett vagy nem elégedett a Pápa utak minőségével?
26. Ön inkább elégedett vagy nem elégedett a Kossuth utca-sétálóutca felújítással?
27. Ön inkább elégedett vagy nem elégedett a belváros közbiztonságával?
28. Ön inkább elégedett vagy nem elégedett a városvezetés polgárokkal való kommunikációjával?
29. Mennyire tartja fontosnak, hogy a városvezetés rendszeresen kommunikáljon a lakossággal?
30. Mennyire tartja fontosnak, hogy a városvezető érthetően kommunikáljon a lakossággal?
31. Ön szerint összességében a pápai politika életében mennyire van jelen a korrupció?
32. Milyen médiumból szokott tájékozódni elsősorban helyi ügyekben? PVTV, Rádió Pápa, Infó Pápa, Veszprém megyei Napló
33. Ha Magyarországra és az ország helyzetére gondol, akkor mit érez? Büszkeséget / hazaszeretet / félelmet / aggodalmat / dühöt, elégedetlenséget / csalódást?
34. Mi a munkahelyi státusza?
35. Honnan tájékozódik, ha a leghitelesebb hírekre kíváncsi a közélettel, politikával kapcsolatban? Tévé / rádió / internet / írott sajtó?

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 08:05, csütörtök | Helyi

Nagy sikert aratott a Pannonia Reformata majálisa!

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a Pannonia Reformata udvarában megtartott programokra, játékokra foglalkozásokra és vásárra.

2024. Május 01. 20:36, szerda | Helyi

Kiütéses győzelemmel jutott tovább a megyei kupában a Perutz

A Veszprém vármegyei kupa 5. fordulójában az idén még veretlen Balatonfűzfő otthonába látogatott a Perutz, ahol sikerült revansot venni a bajnokságban elszenvedett vereségért és 5-0-s győzelemmel jutott tovább a Pápa.

2024. Május 01. 09:23, szerda | Helyi

Elindultak a fúvósok, ébresztőt fújnak a városnak

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.

2024. Április 30. 13:06, kedd | Helyi

Pápára jön Magyar Péter

Május másodikán csütörtökön, este 6-kor beszél a Fő téren, majd pedig kötetlen beszélgetésre invitálja a jelenlévőket a Tisza párt vezetője.