Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Október 23. 20:38, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Szabadságunk és önrendelkezési jogunk mindennél fontosabb

Szabadságunk és önrendelkezési jogunk mindennél fontosabb

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésére emlékeztek késő délután Pápán.

A korábbi évekhez hasonlóan előbb Kiss Zoltán, majd dr. Katona István emléktáblájának koszorúzásával vette kezdetét a 62 évvel ezelőtti eseményekre való emlékezés. Hat órától a JMSZK színháztermében folytatódott a program, melyen Unger Tamás mondott emlékező beszédet. Az alpolgármester azt mondta, országunk nagy, nemzeti ünnepként is megélt forradalmainak közös vonása, hogy azokat kivétel nélkül erőszakkal, sőt vérrel, külső segítséggel verték le - ráadásul a külső segítő megtestesítője mindkét esetben azonos volt. Ugyanakkor közös vonásuk az is, hogy e forradalmak olyan hatással voltak az utánuk következő évtizedek történéseire, amelyek történelmi jelentősége elvitathatatlan, dicsőségük megkérdőjelezhetetlen.

A szónok ismertette a forradalom kitörésének előzményeit és az október 23-i eseményeket, melyek kapcsán az együvé tartozás érzését emelte ki. - Hittek benne, hogy együtt sikerülhet! És ez a hit mindegyikükben egy addig soha nem tapasztalt szabadságvágyat és reményt váltott ki, amellyel meggyőződésük szerint sorsukat a saját kezükbe véve véget vethetnek a felettük uralkodó hiteltelen ideológiának, a totalitárius diktatúrának, a jogfosztottságnak és megalázottságnak. Hittek abban, hogy a három évvel azelőtt felcsillant remény a változásra, a reformokra, a gazdasági és társadalmi átalakulásra visszatérhet és életük folyamatosan jobbra fordul. Bár e harc 12 nap után szomorú véget ért, Magyarországnak olyan tiszteletet vívott ki, amely megmaradt egészen a kommunizmus dicstelen bukásáig - fogalmazott Unger Tamás.

Az alpolgármester szerint 1956 arra emlékeztet bennünket, hogy szabadságunkat és önrendelkezési jogunkat tartsuk többre mindennél. - Hogy magunk mondhassuk meg, milyen országot szeretnénk, mi a fontos számunkra, hogyan képzeljük el jövőnket, kivel szeretnénk együtt élni és kivel nem. Hogy soha ne feledjük hőseinket. Ahol a hősöket nem felejtik, mindig lesznek újak. Hogy soha ne felejtsük el a Rákosik, Gerők, Hegedűsök, Kádárok és modern elvtársaik hazaárulását. Azt a reményünket fejezi ki, hogy szabadon kimondott véleményünket soha többé nem tiporják sárba önjelölt internacionalista cenzorok. Azt a hitünket fejezi ki, hogy szabadon dönthetünk arról, hogy gyermekeinket hogyan, milyen szellemiségben neveljük fel, és hogy mit szeretnénk örökül hagyni nekik. Hogy sorsunkat mi irányíthatjuk, hogy tudjuk, kire bízhatjuk országunk vezetését, anélkül, hogy ezt kívülről bárki is befolyásolná. 56 tehát emlékeztet, reményt és hitet ad. A mi felelősségünk, hogy hogyan élünk mindezzel, de sose engedjünk 56-ból! - zárta gondolatait Unger Tamás.

A beszédet követően Magyar Zsoltár '56 - címmel láthattak az emlékezők zenés-irodalmi összeállítást, melyben közreműködött Varga Miklós előadóművész, Oberfrank Pál színművész, valamint a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncosai. A megemlékezés koszorúzással és a Szózat közös eléneklésével zárult, a Magyar Pieta 1956 szobornál.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:28, péntek | Helyi

Figyelem, elindult a rendőrség akciója az utakon!

Ma reggel 6 órától 24 órán keresztül az egész vármegyében kint lesznek a sebességmérők az utakon.

2024. Április 17. 13:48, szerda | Helyi

Megvan a Játékfesztivál első fellépője!

Többszörös visszatérő zenekar lép fel pénteken.

2024. Április 17. 13:41, szerda | Helyi

Pápai Történetek - Krahulcsán János volt a vendég

Közösen Pápáért Egyesület által szervezett programsorozat első alkalmán a pápai erdészet nyugalmazott igazgatója volt a meghívott vendég, aki szenvedélyes túrázó, 70 évesen járta először végig az El Camino-t.