Városlista
2024. július 25, csütörtök - Kristóf, Jakab

Hírek

2012. Szeptember 14. 10:31, péntek | Helyi
Forrás: Napló-online.hu (Mátelki András)

Szabadon engedték a Pápán 20 milliót zsákmányoló csalót

Szabadon engedték a Pápán 20 milliót zsákmányoló csalót

Az utóbbi évek legnagyobb csalássorozatát követte el egy olasz férfi. Közel húszmillió forintot csalt ki szerelme családjától és azok ismerőseitől a legkülönbözőbb mesékkel Pápán - írja a Napló.

A 29 éves Fiore Francesco Enrico 2010. nyarán ismerkedett meg a pápai lánnyal és rövidesen a családhoz költözött. Gazdag olasz üzletembernek adta ki magát, állítása szerint apja bankigazgató, édesanyja nemesi származású, lánytestvére pedig egy olasz légitársaság igazgatója. Családjának több olaszországi ingatlanja, illetve Magyarországon egy Duna-parti rezidenciája van - hazudta. Arról is beszélt, hogy hazájában műszaki cikkekkel és gépjárművekkel foglalkozik, kapcsolatai révén mindezekhez kedvező áron jut hozzá. Mindenki bedőlt a határozott fellépésű, megnyerő külsejű fiatalember meséjének, aki mutatós kocsikkal - így például egy Alfa Romeo 156-ossal is - jelent meg Pápán. Elhallgatta, hogy a négykerekű csodákat úgy kölcsönözte, továbbá, hogy szegény családból származik. Édesapja nyugdíjas, édesanyja takarítónő. (Szüleit is átverte, amikor azt hazudta, hazánkban agyműtét végeznek el rajta. Tőlük is pénzt kért.)
Az ismert pápai családtól először csak pár 100 ezer forintot kért kölcsön, amit részben megadott, hogy elnyerje a bizalmukat, majd egymillióért tartotta a markát, mondván, ki kell fizetnie az örökösödési illetéket. Kedvesétől kicsalta a nagymamától lakásvásárlásra kapott hárommillió forintot, s magkapta a szerelmes lánytól a 250 ezer forintos diákhitelét, valamint a zálogba adott arany ékszerek után a 170 ezer forintot is. Hónapokkal később attól sem riadt vissza a gátlástalan amorózó, hogy barátnője fésülködő asztalából kiemeljen 575 ezer forintot, akitől később közös gyermekük is született.
A 23 éves lány öccse 200 ezer forintot bukott a barátságon. Fiore gátlástalanságára misem volt jellemzőbb, minthogy a családi széfből kiemelt egyszer 1,8 milliót. Később anyósa kivett a bankból ötmilliót, s rábízta, hogy vigye haza, s tegye a széfbe. Ehelyett a férfi a summát zsebre vágta, mondván, sürgős üzleti ügyét kell rendeznie.
A családot arra is rá tudta venni, hogy ismerőseiktől kérjenek kölcsön milliókat. Többen közel ötmillió forinttól búcsúzhattak. A szélhámosnak két bankot is sikerült becsapnia, káruk összesen meghaladta a négy és fél millió forintot.
A pápai család azon is megdöbbenhetett, amikor az eljárás során kiderült: évekkel ezelőtt egy győri lánnyal szűrte össze a levet az olasz szívtipró, akitől gyermeke született. A történet hasonló volt, a férfi dúsgazdag család sarjaként mutatkozott be még Olaszországban, ahonnan 2008 nyarán költöztek vissza a kisalföldi városba. Attól a lánytól is elkérte például a lakás felújítására felvett 2,6 millió forintot, amit sohasem adott vissza. Amikor győri kedvesének barátnője Olaszországban akart kocsit venni, az előzékeny lovag zsebre tette a kocsi vételárát, az 1,3 millió forintot, majd jött a hitegetés.
A pápai bíróság az ügyben elfogultságot jelentett be, ezért a pert Veszprémben folytatták le. A bűncselekményt elismerő férfi lemondott a tárgyalás jogáról, így nem kellett tanukat beidézni. Végül jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás miatt jogerősen két és fél év börtönre ítélték, úgy, hogy a szabadságvesztés idejének a felére kedvezményt kapott.
Így történhetett meg - miután előzetesben ült 16 hónapot -, hogy az ítélethirdetés után a hazájában már többször büntetett csaló kezéről lekerült a bilincs, szabadon elhagyhatta a tárgyalótermet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 24. 21:48, szerda | Helyi

Melléképület gyulladt ki Pápán

A Somlai útra vonultak a város hivatásos tűzoltói.

2024. Július 24. 12:21, szerda | Helyi

Elvitte a kerítés mellől a felnire szerelt gumikat, lopás miatt kell felelnie

A Pápai Rendőrkapitányság lopás vétség miatt indított nyomozást 2024. július 19-én, mivel Nyírádon az egyik családi ház kerítése mellől elloptak négy, gumival felszerelt felnit.

2024. Július 24. 06:00, szerda | Helyi

Autóval mentek neki a Korvin utcai lámpaoszlopnak

Egy fehér Opel Astrával ütköztek neki az oszlopnak, amely a légkábellel lerántott még egy villanyoszlopot.

2024. Július 23. 17:00, kedd | Helyi

Többen összeverekedtek hétfőn este a Szent László utcában

Tettlegességig fajult ezúttal a rendszeres veszekedés, ordítozás. Egy ember hosszú percekig feküdt mozdulatlanul a földön.