Városlista
2020. február 23, vasárnap - Alfréd

Hírek

2011. Augusztus 09. 09:06, kedd | Helyi
Forrás: Naplo-online.hu

Szabadalmaztatták a vörösiszapot semlegesítő anyagot

Szabadalmaztatták a vörösiszapot semlegesítő anyagot

Szabadalmaztatott, a vörösiszap semlegesítésére szolgáló eljárást mutatott be a közelmúltban a ParaTech Hungary Kft. Ajkán.

A Mal Zrt. telephelyén néhány órára üzembe állított kísérleti mobil berendezés segítségével az alumínium-gyártás melléktermékeként keletkező zagyból építőipari alapanyagként hasznosítható, PH-semleges, stabilizált bauxit-származékot állítanak elő.

A szakma képviselőinek részvételével mutatták be azt a berendezést, amely az eddigi próbaüzemek során biztató eredményeket ért el a vörösiszap-feldolgozás terén. A ParaTech Hungary Kft. által kifejlesztett és a Veolia Water által működtetett mobil pilot egység akár évi 50 ezer tonna vörösiszap feldolgozására alkalmas. (Az ajkai timföldgyárban évente majd félmillió tonna vörösiszap keletkezik - a szerk.).
A vörösiszap termelődése és annak elhelyezése számos országban jelent környezeti kockázatot. A most bemutatott kísérleti eljárás során a Mal Zrt. által is nemrég bevezetett, úgynevezett száraz technológiában alkalmazható módon, az újonnan keletkező iszapból nyernek stabilizált bauxit-származékot, ami PH-semleges, és építőipari alapanyagként alkalmazható. A keletkező száraz, agyagszerű anyag többek között a tégla- és cserépgyártás, valamint a betonelem- és térkőgyártás során alkalmazható alapanyagként.

A mostani esemény az első volt a cég több kísérleti bemutatója közül Ajkán, és mutatja a Mal Zrt. elkötelezettségét a vörösiszap jelentette probléma hosszú távú megoldásának keresésében. A ParaTech több, hazánkban is jelen levő gyártóval van kapcsolatban; az új alapanyag felhasználására vonatkozó kísérletek reményeik szerint egy éven belül elkezdődhetnek a gyártóknál.
Richard Moore, a ParaTech Global, LLC vezérigazgatója a szakmai bemutatón elmondta, hogy a most tesztelt berendezés hosszú évek fejlesztőmunkájának eredménye. A következő bemutatóhoz szükséges környezetvédelmi engedélyt már benyújtották a székesfehérvári Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez. Az októberre tervezett bemutatón a vörösiszap ParaTech általi feldolgozása során melléktermékként keletkező, nagy mennyiségű folyadék szétbontására és újrahasznosítására kifejlesztett technológiát is prezentálják.

A vörösiszap jelentette globális problémára jellemző, hogy a világ alumíniumgyárai által termelt és tározókban elhelyezett anyag mennyisége több milliárd tonnára tehető. Többek között ennek is tulajdonítható a hazai fejlesztés iránti jelentős külföldi érdeklődés.

Címkék: vörösiszap

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 21. 15:35, péntek | Helyi

Bővítik és felújítják a Fenyveserdő Bölcsődét

550 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a pápai önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, a bölcsőde teljes körű felújítására és bővítésére - jelentette be dr. Kovács Zoltán.

2020. Február 21. 15:03, péntek | Helyi

Régészeti próbafeltárásokat végeznek a Fő téri házak udvarain

A leendő parkolóépítés miatt szükségesek a próbafeltárások.

2020. Február 21. 14:46, péntek | Helyi

103 km/óra - Pápán mérték a legerősebb széllökést az országban

Hidegfront vonul át az országon, amelyet erős széllökések kísérnek.

2020. Február 21. 14:44, péntek | Helyi

Ittasan vezetett, lezárták a nyomozást

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 49 éves marcaltői férfival szemben folytatott.